Stoofvlees met sinaasappel en quinoa

We gooien het eens over een andere boeg. Dit Oosterse stoofvlees met gember en allerlei andere kruiden is een verrassend alternatief voor de klassieke versie die zo geliefd is bij velen.

Ingrediënten

  • 1 kg rundstoofvlees
  • een flinke eetlepel vijfkruidenmengeling
  • peper
  • zout
  • een klont boter
  • een scheut arachideolie
  • 2 ajuin
  • 2 teentje look
  • 2 wortel
  • 1 rode paprika
  • 40 g gember
  • 2 kruidnagels
  • 1 steranijsje
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepel honing
  • 1 sinaasappel
  • 3 dl witte wijn
  • een handvol gedroogde abrikoos
  • een scheut olijfolie
  • 6 dl groentebouillon
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 300 g quinoa
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • peper
  • zout
  • een snuif kurkuma
  • een snuif ras el hanout
  • enkele plukjes platte peterselie

Benodigdheden

  • Een ovenvaste casserole
  • een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De stoofpot

Breng het vlees op smaak met een flinke snuif five spice, peper en zout.

Laat de boter en de neutrale olie heet worden in een casserole.

Leg de stukken vlees er één voor één in en kleur het vlees in de hete vetstof.

Pel de uien en de teentjes look. Schil de groenten.

Haal het vlees uit de casserole wanneer het gekorst is en houd het even apart.

Versnipper de uien en plet de teentjes look. Rasp de gember bij de uien en de teentjes look. Stoof ze aan in dezelfde casserole. 

Snijd de wortelen in blokjes. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijst en snijd het vruchtvlees in blokjes. Voeg de wortelen en paprika toe aan de stovende groenten.

Voeg het vlees opnieuw toe aan de casserole met stovende groenten.

Bestrooi het geheel met een flinke eetlepel bloem en meng onder de groenten en het vlees. 

Breng de stoofpot op smaak met de kruidnagel, steranijs, het kaneelstokje, de honing en het sinaasappelsap.

Laat het geheel even bakken en blus de stoofpot vervolgens met de witte wijn.

Snijd enkele gedroogde abrikozen in stukken en voeg ze toe aan de stoofpot.

Breng de stoofpot op een zacht vuurtje aan de kook, zet een deksel op de pot en schuif de pot in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 1,5 u, tot het vlees gaar en zacht is.

De quinoa

Zet een pannetje op het vuur en laat er olijfolie in heet worden. Bereid een groentebouillon in een steelpannetje.

Pel de sjalot en het teentje look. Versnipper de sjalot en plet het teentje look. Stoof ze aan in de hete olijfolie.

Voeg er de quinoa aan toe en breng op smaak met enkele takjes tijm en enkele blaadjes laurier.

Giet er de groentebouillon over en breng het geheel op smaak met peper, zout, kurkuma en ras-el-hanout. Breng het geheel zachtjes aan de kook, zet er een deksel op en laat de quinoa 10 tot 15 minuten garen.

Haal de stoofpot uit de oven.

Serveer de quinoa bij de runderstoofpot in een kommetje en werk het gerecht af met enkele peterseliepluksels.

Stoofvlees met sinaasappel en quinoa