Stoofvlees Cross & Blackwell met kroketten en boontjes

"Koken is voortdurend variëren" zegt Jeroen wel vaker. En hij zet zijn woorden ook om in daden. Deze variatie op het klassieke stoofvlees is een combinatie van verschillende elementen: het rundvlees is vervangen door varkensvlees, er gaan pickles à la Crosse & Blackwell bij en tot slot maken we het stoofvlees wat zoeter door er perenstroop aan toe te voegen. De garnituur is dan weer aan de klassieke kant: kroketten en boontjes. In dit recept is gekozen voor koude boontjes, maar op een koude herfstdag kan je dit gerust veranderen in warme boontjes. 

Ingrediënten

  • 1 kg varkensstoofvlees
  • een flinke klont boter
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 3 eetlepel bloem
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 dl witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 eetlepel pickles
  • 1 eetlepel perenstroop
  • flinke snuif kruidnagel
  • 400 g prinsessenboontjes
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepel mayonaise
  • scheutje azijn
  • 600 g aardappelkroket

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kruid het varkensstoofvlees met peper en zout. Laat een goede klont boter smelten in een grote pot en bak het vlees erin aan. Schep het gekleurde vlees uit de pot en houd het even apart.

Snijd de ui en de look fijn. Laat wat nieuwe boter smelten in dezelfde pot van het vlees en stoof er de ui en de look in aan. Bestrooi het geheel met bloem en laat even mee bakken. Doe er vervolgens het vlees opnieuw bij. Voeg er nog wat tijm en laurier aan toe en blus het geheel met de witte wijn.

Laat even inkoken en voeg de kippenbouillon, de pickles en de perenstroop eraan toe. Kruid nog wat bij met peper, zout en kruidnagel.

Zet een deksel op de pot en schuif de pot in een voorverwarmde oven van 170° gedurende anderhalf uur tot het vlees helemaal zacht is. Door het deksel zal het geheel wat inkoken.

Kuis de boontjes en kook ze net gaar. Spoel ze onder koud water en laat ze uitlekken. Pel de sjalot en snipper ze fijn. Meng de mayonaise onder de boontjes met wat sjalot, een scheutje azijn en wat peper en zout.

Bak de kroketten in de friteuse op 180°.

Serveer het stoofvlees met de kroketten en de boontjes.

Stoofvlees Cross & Blackwell met kroketten en boontjes