Stoofpotje van kip met balletjes, tomaat en polenta

Stoofpotjes zijn bijzonder geliefd bij de Vlaming. Deze keer maakt Jeroen er één op basis van kip en een zacht gekruide tomatensaus met een mediterraanse touch. Met een flinke hoop gehaktballetjes erin is dit zeker en vast een schotel die jong en oud zal aanspreken. In de saus zit rode wijn, maar reken maar dat er na een uurtje stoven geen alcohol meer achterblijft. De wijn zorgt enkel en alleen voor een rijke smaak. Polenta smaakt er heerlijk bij, maar je kunt er net zo goed pasta of aardappelpuree bij serveren.

 

 

Ingrediënten

  • 2 kippenbout
  • 4 ui
  • 3 wortel
  • 3 stengel selder
  • 1 teentje look
  • 800 g tomatenpulp
  • 2 blaadje laurier
  • 2 takje tijm
  • krulpeterselie
  • salie
  • 2 dl rode wijn
  • 20 olijf
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • 250 g kippengehakt
  • 1 liter kippenbouillon
  • 150 g polenta
  • 50 g boter
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm een portie kippenbouillon of maak een keteltje verse bouillon.

Voor het stoofpotje met balletjes

Snipper de peterselie zeer fijn. Doe het kippengehakt in een schaal en meng het samen met de peterseliesnippers en wat peper en zout. Gebruik hiervoor een vork, of doe het gewoon met propere handen. Het is niet nodig om een ei en/of paneermeel toe te voegen.

Was je handen en hou ze nat. Zet bv. een kommetje met water op je werkblad. Rol kleine balletjes van het gehaktmengsel. Met natte handen lukt dat beter. De balletjes hebben een diameter van zo’n 2 centimeter.

Snij elke kippenbout in drie stukken met een scherp koksmes. Snij het gewricht middendoor, waardoor je de ‘drumstick’ losmaakt. Snij elke dij vervolgens in twee grote stukken.

Opmerking: wie liever kipfilets gebruikt, kan de bouten hierdoor vervangen.

Verhit een scheut olijfolie in een diepe pan of een stoofpot. Kruid het vlees met een snuifje zout en wat peper van de molen. Doe de balletjes en de stukken kippenbout in de hete olie en geef ze een goudbruin kleurtje. Roer het vlees regelmatig om. Laat de kip zo’n 10 minuten zacht bakken.

Spoel je snijplank schoon, nadat je er rauwe kip hebt op versneden.

Schep de goudbruine stukken kip en de balletjes uit de pan. Zet de kip even opzij, en hou de pan met het braadvet bij.

Pel de uien en snipper ze fijn.

Schil de wortel en snij de peen ook in zeer fijne blokjes. (brunoise)

kookvraag Wat is Brunoise?

Doe hetzelfde met de selderstengels. (Indien er taaie vezels in de selder zitten, dan kan je ze best even schillen met een dunschiller.)

Plet de gepelde teen look tot pulp.

Verhit de pan of pot met het braadvet van de kip op een matig vuur en stoof er alle fijne groentjes in. Roer regelmatig even.

Verzamel intussen een boeketje kruiden. Gebruik zeker laurier, tijm en peterselie. Voeg er naar smaak en beschikbaarheid ook nog wat salie, basilicum en/of rozemarijn aan toe. Bind alles met een eindje keukentouw samen tot een flinke kruidentuil.

Gooi de kruidentuil bij de groentjes en voeg ook de stukken kip en de balletjes toe.

Schenk de rode wijn in de pot. Laat de alcohol even verdampen. Voeg na een paar minuten de tomatenpulp toe.

Intussen kan je de olijven (indien nodig) ontpitten. Hak ze grof. Doe de stukken olijf en de kappertjes in het stoofpotje met kip. Zo krijgt het gerecht een mediterraanse touch.

Zet een deksel op de pot of pan en laat het stoofpotje een uur pruttelen op een zacht vuur.

Proef de saus en beslis zelf of je er bv. nog een scheutje tabasco wenst aan toe te voegen, en/of een lepeltje suiker. Da’s gewoon maar een suggestie om de saus naar smaak af te werken.

Voor de polenta

Breng de kippenbouillon aan de kook. Schenk ongeveer 2/3 ervan in een stoofpotje, en verwarm dit op een matig vuur. Daarin bereid je dan de polenta.
Giet de polenta bij de hete bouillon en blijf roeren met de garde tot het maïsgriesmeel gaar is. Het duurt doorgaans zo’n 5 minuten tot je een dikke massa krijgt. (Let op: Controleer de aanwijzingen op de verpakking van de polenta. Doorgaans gebruik je 4 delen vocht (bouillon) per deel polenta.)
Als de gare polenta te ‘vast’ is, schenk er dan nog een beetje extra bouillon bij.
Werk de polenta af, zoals je dat doet met een klassieke risotto. Voeg een flinke klont boter toe en rasp de Parmezaanse kaas erbij. Roer alles om en proef.
Kruid de polenta naar smaak met wat peper van de molen en (indien nodig) een snuifje zout.

Voor de afwerking

Serveer elke tafelgast een flinke lepel polenta en – als je nog wat Parmezaanse kaas overhield – rasp er dan wat extra kaas over.
Schep er een portie van de stoofpot bij en geef iedereen een eerlijke portie balletjes, want er mag geen ruzie van komen...
Stoofpotje van kip met balletjes, tomaat en polenta