Stoofpotje van hondshaai

Je zal wellicht nog maar zelden haai op je bord gekregen hebben. En toch is de hondshaai, die in Europa gevangen wordt, een excellente consumptievis. Het loont echt de moeite om dit product eens te ontdekken dat vroeger wel eens verkocht werd als 'zeepaling'. Je doet er wel goed aan om het vooraf te bestellen bij de visboer.

Jeroen verwerkt moten hondshaai in een zuiderse stoofpot met veel groenten. Wie minder avontuurlijk aangelegd is, kan dit gerecht ook klaarmaken met een vis naar keuze. Kies dan wel voor vis met stevig vlees, zodat het niet volledig uit elkaar valt tijdens het stoven.

Ingrediënten

  • 800 g hondshaai
  • 2 eetlepel bloem
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 1 rode paprika
  • 80 g tomatenpuree
  • 4 tomaat
  • Harissa
  • 15 cl witte wijn
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takje oregano
  • 4 takje basilicum
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • rijst
  • 2 eetlepel zwarte olijf

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Stoofpotje van hondshaai

Snij de gestroopte vis in gelijke moten van ongeveer 7 cm lang.

Schep de bloem in een schaaltje en kruid ze met een snuif zout en peper van de molen. Wentel de mootjes vis even door de bloem.

Zet een ruime hoge pan op een matig vuur en verhit er een scheutje olijfolie in. (Je kan ook een stoofpot gebruiken.)

Bak de stukken hondshaai kort in de pan tot de vis een lichtbruin korstje krijgt. De vis hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.

Haal de moten vis uit de pan en zet ze even aan de kant. Hou de pan met het braadvet en de aanbaksels van de vis bij.

Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in fijne halve ringen. Hak de look in stukjes en plet ze tot pulp.

Breng intussen wat water aan de kook. Dat gebruiken we straks om de tomaten te ontvellen.

Stoof de uiringen samen met de look in de pan waarin je de hondshaai hebt gebakken. Doe dat op een matig vuurtje.

Schil de rode parika met een dunschiller en snij het vruchtvlees, zonder de zaadlijsten, in fijne lange reepjes.

Laat de stukjes paprika meestoven met de uien. Roer alles regelmatig even om.

Snij een kruisje in de top van elke tomaat en dompel ze 12 tot 15 tellen onder in het kokende water. Spoel de tomaten onmiddellijk onder koud stromend water. Nu kan je het flinterdunne vel makkelijk verwijderen. (Deze techniek heet emonderen.)

kookvraag Emonderen

Doe de geconcentreerde tomatenpuree bij de stovende groentjes, samen met een toefje harissa. Let op: Harissa is een pikante pasta, dus wees voorzichtig en gebruik een hoeveelheid naar eigen smaak. Harissa zit vaak verpakt in handige tubes die je kan kopen in grote supermarkten en gespecialiseerde winkels.

Roer de tomatenpuree en de harissa door de groenten en laat deze een paar minuutjes meebakken op een zacht vuur.

Snij de ontvelde tomaten in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Snij vervolgens het vruchtvlees in kleine kubusjes en voeg ze toe aan de pan met groenten.

Meng de zwarte olijven (zonder pit) en de kappertjes onder de groenten. De olijven kan je naar keuze ook halveren of in kwartjes snijden.

Leg de moten hondshaai opnieuw in de pan. Giet er ook het braadvocht bij.

Schenk de witte wijn in de pan en doe er een blaadje laurier bij.

Laat het stoofpotje minstens een kwartier pruttelen op een zacht vuur.

Voeg vlak voor het serveren de blaadjes verse oregano en basilicum aan de stoofpot toe. (Je kan de kruiden eventueel in stukjes scheuren.) Proef en kruid het gerecht naar smaak met wat zout en peper van de molen.

Serveer het stoofpotje van hondshaai met bv. gekookte rijst of wat pasta naar keuze.

Voor wie rijst kookt: Snipper een sjalotje fijn en stoof de snippers in een beetje olijfolie. Voeg de rijst toe met voldoende water (of lichte bouillon) en kook de korrels zacht (zie daarvoor de kooktijd die de verpakking aangeeft).

Stoofpotje van hondshaai