Stoofpotje met lamskefta, yoghurtsaus en rijst

Jeroen verwerkt hedendaagse exotiek in een hoofdgerecht. De kefta zijn vleesballetjes die van de Balkan tot in India worden geserveerd. Hij serveert ze in een groentesaus, met frisse kruidige yoghurt en witte rijst. Een gerecht zoals dit is helemaal ‘in’, en terecht!

Ingrediënten

  • 250 g kikkererwten
  • 4 tomaat
  • 3 stengel selder
  • 2 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje look
  • 40 g gember
  • 1 rode chilipeper
  • 2 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm
  • 2 eetlepel ras el hanout
  • kurkumapoeder
  • 1 steranijsje
  • scheutje olijfolie
  • zout
  • 250 g witte rijst
  • 1 bokaal passata
  • 600 g lamsgehakt
  • koriander
  • munt
  • snuifje komijnpoeder
  • snuifje paprikapoeder
  • snuifje kaneelpoeder
  • 30 g paneermeel
  • scheutje olijfolie
  • zout
  • 1 ei
  • 3 dl yoghurt
  • 2 takjes munt
  • 2 takjes koriander
  • snuifje ras el hanout
  • snuifje cayennepeper
  • zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor het stoofpotje met rijst

Verhit en scheut olijfolie in een pot op een matig vuur. Stoof de snippers ui, roer er de lookpulp door en rasp de gember erover. Zet het vuur zacht.

Plet de look tot pulp en schil het stukje gemberknol. Pel de uien en snij ze in grove snippers.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Snij de rode chilipeper (of een deel ervan) overlangs en verwijder de zaadjes. Snij de gewenste hoeveelheid hete peper in piepkleine stukjes en roer ze door de gestoofde uien.

Spoel de selderstengels en snij ze in stukken van zo’n 3 centimeter.

Schil de rode paprika met een dunschiller. Snij de vrucht in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in grove stukken. Laat de stukken paprika en selder meestoven.

Voeg een flinke snuif van de specerijenmix ras el hanout toe en een flinke snuif kurkuma voor de kleur. Roer en laat de specerijen even meebakken.

Snij het taaie hartje uit de tomaten en verdeel ze in gelijke partjes. Roer ze door de groentemix. Het vocht van de vruchten zal de bodem van de pot wat deglaceren.

Spoel de kikkererwten uit blik onder koud water en doe ze in de pot.

tip Wie geen fan is van kikkererwten kan ze vervangen door klassieke groene erwten.

Schenk de passata erbij en voeg blaadjes laurier toe, verse tijm, een steranijs en een snuif zout.

Zet het deksel op de pot en laat de bereiding pruttelen op een zacht vuur.

Kook de witte rijst (of een soort naar keuze) gaar en bereid de kefta of lamsballetjes.

Voor de kefta

Doe het lamsgehakt in een mengschaal.

Snipper de blaadjes koriander en munt zeer fijn en doe ze bij het vlees.

Voeg een snuif komijnpoeder toe, wat (pikant) paprikapoeder en een voorzichtig beetje kaneelpoeder.

Voeg het ei toe en meng de vleesbereiding grondig. Voeg een portie paneermeel toe om het mengsel de nodige stevigheid te geven. (overdrijf niet)

Proef even en voeg tenslotte zout toe en (naar behoefte) meer van de droge specerijen.

Rol het lamsgehakt tot balletjes met een diameter van zo’n 3 centimeter diameter.

tip Rol ze met vochtige handen, zodat het vlees minder kleverig aanvoelt.

Voor een yoghurtsaus

Doe de yoghurt in een schaaltje en voeg specerijen toe: een snuif ras el hanout en een voorzichtig beetje cayennepeper.

Snipper de blaadjes munt en koriander fijn. Roer ze door het sausje, proef en voeg naar smaak wat zout toe.

Afwerken en serveren

Verhit olijfolie in een ruime bakpan op een matig vuur. Bak de kefta goudbruin.
Doe de balletjes in de groentestoofpot en laat ze enkele minuten verder garen. (tot ze gaar zijn in de kern)
Schep de rijst in een grote serveerschaal en lepel er de stoofpot met balletjes overheen.
Verdeel er frisse yoghurtsaus over en zet de rest van de saus apart op de tafel.
Stoofpotje met lamskefta, yoghurtsaus en rijst