Stoofpot van kip met asperges en gebakken aardappelen

Gewoon lekker eten: kip in een romige saus met champignons en spek en daarbij nieuwe aardappelen en asperges. Een heerlijk gerecht voor een doordeweekse dag.

Ingrediënten

  • 4 ajuin
  • 4 wortel
  • 4 stengels prei
  • 6 stengels selder
  • 3 liter water
  • 0 een halve bol knoflook
  • 1 bussel peterselie
  • 2 takken rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • 15 zwarte peperbolletjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 kip
  • 0 boter
  • 200 g spek
  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 4 stengels selder
  • 500 g champignon
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 2 eetlepel bloem
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 600 g aardappel
  • 1 bussel witte asperges
  • 1 dl room
  • 1 eierdooier
  • 1 citroen
  • 0 bieslook

Benodigdheden

  • keukentouw

Partners

Bereiding

De groentebouillon

Pel de uien en snijd ze in stukken. Schil de wortelen. Maak de prei en de selder schoon en snijd ze in stukken.

Breng het water aan de kook in een soepketel. Doe de groenten met de knoflook, peterselie, rozemarijn, tijm, laurier, peperbollen en kruidnagels in de soepketel. Zet er een deksel op en laat 20 minuten sudderen.

Het stoofpotje

Snijd de kip in stukken. Houd de borsten, billen en vleugels apart. Laat de rug mee koken in de bouillon.

Haal het vel van de borsten, billen en vleugels. Snijd de borsten en billen in grote stukken maar laat alle stukken aan het been.

Smelt een klont boter in een grote stoofpot.

Snijd het spek in reepjes. Bak ze in de boter.

Pel en snipper de uien. Doe ze bij het spek.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes. Doe de knoflookpulp in de stoofpot.

Spoel de selder en snijd de stengels in stukken. Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Doe de selder en de champignons ook in de stoofpot.

Bind de laurier en de tijm met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het in de stoofpot.

Strooi bloem over het spek en de groenten.

Zeef de bouillon.

Giet 1 liter van de bouillon bij de groenten. Leg er de stukken kip in en kruid met peper en zout. Laat gaar worden, maar zet geen deksel op de stoofpot zodat de saus nog kan indikken.

Spoel de aardappelen en kook ze gaar in de schil.

Schil de asperges en zet ze op in koud water. Breng aan de kook. Zet het vuur uit als het water kookt en laat de asperges verder garen.

Giet de aardappelen af en pel ze. Smelt een klont boter in een pan en bak de aardappelen.

Meng de room met de eierdooier. Doe de liaison in de stoofpot bij de gare kip maar laat niet meer koken.

Snijd de citroen in partjes. Knijp een partje uit bij de stoofpot en roer om.

Snipper de bieslook.

Haal de asperges uit het kookwater.

Serveer de stoofpot van kip met gebakken aardappelen en asperges. Werk af met gesnipperde bieslook en partjes citroen.

Stoofpot van kip met asperges en gebakken aardappelen