Stoofpot met konijn, wintergroenten en bier

Terwijl het (bijna) vriest buiten, hou jij het warm en gezellig binnen met deze winterse stoofpot. Het konijnenvlees mag dan wel mager zijn, het geeft je stoofpot een volle smaak. Heerlijk in combinatie met de veelheid aan seizoensgroenten zoals pastinaak, raapjes, spruiten en wortels in dit wintergerecht. Jeroen serveert er een aardappelpuree met mosterd bij maar hier passen net zo goed gebakken aardappeltjes of kroketten bij. Laat je gaan!

Ingrediënten

  • 1 konijn
  • peper
  • zout
  • 6 wortel
  • 1 pastinaak
  • 200 g spruiten
  • 200 g gerookt spek
  • 2 ajuin
  • 1 teen look
  • 1 bussel rapen
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 flesjes bier
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 eetlepel graanmosterd
  • 100 g pruimenconfituur
  • 1 kg aardappel
  • 2 eigeel
  • een scheutje melk
  • 50 g boter
  • enkele takjes peterselie

Benodigdheden

  • een grote stoofpot
  • een pureestamper

Partners

Bereiding

Bereiding

Smelt een klont boter in een grote stoofpot.

Kruid de konijnenbouten met peper en zout en kleur ze in de bruisende boter.

Spoel de pastinaak en wortels grondig. Snijd de groenten in grove stukken zonder ze te schillen.

Was de spruiten, verwijder eventueel de buitenste blaadjes, snijd het kontje eraf en maak een kruisje in de onderkant zodat ze beter garen.

Draai tussendoor de konijnenbouten even om.

Snijd het stuk spek in reepjes (lardons) en verwijder het zwoerd.

Haal de konijnenbouten uit de pot wanneer ze een mooi kleurtje hebben en hou ze apart. Doe nu de spekjes in de pot.

Snijd de uien en de look fijn en stoof ze samen met de spekjes aan.

Voeg de spruiten en de stukken pastinaak en wortel toe.

Schil de raapjes, snijd ze in partjes en doe ze mee in de pot.

Bestrooi de groenten met de bloem voor de binding van de saus (singeren). Roer goed.

Leg de stukken konijn terug in de pot en giet het bier erbij totdat alles onder staat. Voeg eventueel wat water toe als het bier niet voldoende is.

Bind de tijm, rozemarijn en laurier op en leg de bouquet garni in de pot. Breng alles op smaak met peper en zout.

Voeg tenslotte de pruimenconfituur en de mosterd toe. Roer nog een laatste keer en zet het deksel op de pot. Laat minstens 45 minuten op een zacht vuur sudderen.

Schil ondertussen de aardappelen en kook ze gaar. Stamp ze daarna tot puree met de boter, de eigelen, de melk en wat graanmosterd.

Haal om te serveren eerst een mooi stuk konijn uit de stoofpot. Schep er een toef mosterdpuree bij en daarna de groenten met saus. Werk af met wat fijngesneden peterselie. Smakelijk!

Stoofpot met konijn, wintergroenten en bier