Sticky toffee pudding

Je bent gewaarschuwd: eet een plakje van deze goddelijke dadelcake en je moet even gaan liggen om te bekomen. Een bommetje, maar o zo lekker!

Ingrediënten

  • 200 g dadels
  • 1.5 dl water
  • 120 g boter
  • 150 g bruine suiker
  • een snuifje zout
  • 1 koffielepel bicarbonaat
  • 1 vanillestok
  • 2 ei
  • 180 g bloem
  • 1 dl melk
  • 50 g boter
  • 1 dl room
  • 2 eetlepel kandijsiroop
  • 120 g bruine suiker

Benodigdheden

  • een hakmolen
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • bakpapier
  • een ronde bakvorm (diameter ongeveer 20 cm)
  • een garde

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Ontpit de dadels en doe ze in de hakmolen. Giet er het kokend water bij en laat even wellen.

Smelt de boter in een kleine kookpot.

Giet de gesmolten boter in de mengkom van de keukenmachine. Doe er de bruine suiker, de bicarbonaat en een snuifje zout bij. Laat het toestel draaien.

Cutter de dadels in de hakmolen tot puree.

Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes en doe ze in de mengkom met het boter-suikermengsel.

Breek een voor een de eieren en doe de inhoud in de mengkom.

Schep er de dadelpuree bij. Voeg ook langzaam de bloem en de melk toe.

Bekleed de bakvorm met bakpapier en laat het papier 1 centimeter boven de rand uitsteken.

Giet het beslag in de bakvorm en bak de dadelcake in de voorverwarmde oven, gedurende ongeveer 1 uur.

De karamelsaus

Smelt de boter in een kleine kookpot.

Doe er de room, de bruine suiker en de bruine kandijsiroop bij.

Meng alles met de garde.

Afwerken en serveren

Haal de dadelcake uit de oven. Prik er veel gaatjes in met een vleesvork of satéstokje.

Giet er de karamelsaus over. Door de gaatjes sijpelt de saus tot diep in de cake.

Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen.

Sticky toffee pudding