Steak tartaar met frietjes

De legende van de tartaren brengt ons naadloos bij deze topklassieker uit de Belgische keuken. Verse steak tartaar met zelfgemaakte frietjes en een frisse salade.

Ingrediënten

  • 1 kg frietaardappelen
  • 600 g rund
  • 1 sjalot
  • dragonazijn
  • 1 bussel peterselie
  • 2 koffielepel kappertjes
  • enkele augurk
  • enkele druppels Tabasco
  • enkele druppels worcestersaus
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel ketchup
  • peper
  • zout
  • enkele takjes dragon
  • enkele blaadjes kropsla

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

tip
Snipper de helft van de sjalot op voorhand en laat even trekken in azijn.

Verwarm de friteuse voor op 145°C.

Schil de aardappelen, snij ze tot frieten en spoel ze met water. Laat ze kort uitlekken op een handdoek.

Pocheer de frietjes in de friteuse tot ze gaar zijn. Laat ze nadien even afkoelen in de diepvriezer. Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 175°C.

tip
Maak je mayonaise zelf met dit recept : https://dagelijksekost.een.be/gerechten/mayonaise-0

Snijd het vlees eerst in plakjes en daarna heel fijn met 2 messen.

Pel de sjalot en snipper één helft fijn. Snijd de andere helft in ringetjes voor de sla. Leg de ringetjes in een kom met dragonazijn en laat even trekken. Voeg de versnipperde sjalot toe aan het fijngemalen vlees. (tip 1) 

Hak ¼ van de bussel peterselie fijn. Snijd de kappertjes en de augurkjes fijn. Voeg toe aan het vlees.

Breng het vlees op smaak met tabasco, worcestersaus, de mayonaise en de ketchup. Begin steeds met een eetlepel en bouw zo verder op. Kruid met peper en zout en meng de tartaar. Laat de tartaar even rusten in de koelkast.

Snijd  ¼ van de bussel peterselie en de dragon fijn en voeg toe aan de ringetjes sjalot.

Spoel de kropsla in koud water, zwier uit en meng onder de rest van de salade.

Haal de frieten uit de diepvriezer en bak de frieten krokant in de hete friteuse.

Serveer de steak tartaar met de kappertjes, de frieten en de salade.

Steak tartaar met frietjes