Geen saus zo geliefd als de bearnaise. In dit recept gebruik je de ingrediënten van de populaire saus en maak je er een originele kruidenboter mee. Ideaal om dat stukje gegrilde steak op smaak te brengen!

Ingrediënten

  • 0 olijfolie
  • 800 g aardappel
  • 2 teentjes knoflook
  • 0 grof zout
  • 0 peper
  • 0 tijm
  • 0 rozemarijn
  • 0 boter
  • 4 stronkjes witloof
  • 0 zout
  • 0 nootmuskaat
  • 4 steak
  • 150 g boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 een scheutje dragonazijn
  • 0 enkele takjes kervel
  • 0 enkele takjes dragon
  • 1 sjalot

Benodigdheden

  • een braadslede
  • boterpapier
  • aluminiumfolie
  • een grillpan

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit een bodem olijfolie in een braadslede op het vuur.

Spoel de vastkokende aardappelen schoon. Snijd ze in grove stukken en doe ze in de braadslede met de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en doe ze bij de aardappelen.

Kruid met grof zout, peper, tijm en rozemarijn.

Schuif de schotel in de oven en rooster de aardappelen gedurende 20 minuten.

Smelt een klont boter in een hoge pan met een scheutje water.

Maak het witloof schoon, halveer de stronkjes en leg ze in de pan. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Leg eventueel een vel boterpapier op het witloof zodat het niet verkleurt.

Zet een deksel op de pan en laat het witloof op een zacht vuur garen.

Laat de steaks op temperatuur komen. Kruid met peper en zout. Besprenkel met een beetje olijfolie.

Zet de grillpan op een hoog vuur. De pan moet gloeiend heet zijn om de steak straks perfect te grillen. Je hoeft de pan niet in te vetten, anders gaat hij roken.

De bearnaiseboter

Neem een mengschaal en doe er de boter in. Kruid met peper en zout.

Giet er een scheutje dragonazijn bij.

Snipper de kervel en de dragon fijn. Roer de snippers onder de boter.

Pel de sjalot en snipper ze zo fijn mogelijk. Te grote brokjes smaken niet lekker in de kruidenboter. Voeg de sjalot bij de boter en meng goed.

Leg een vel aluminiumfolie op je werkvlak, schep er de boter op, pak ze in en rol ze tot een worst van zo’n 4 cm diameter. Laat de rol bearnaiseboter even opstijven in de diepvriezer.

Afwerken en serveren

Leg het vlees op de hete grill. Wie net als Jeroen houdt van een steak bleu chaud, bakt de steak gedurende één tot anderhalve minuut aan de ene zijde en 1 minuutje aan de andere zijde. Het vlees is dan mooi dichtgeschroeid maar nog heel rood vanbinnen. Heb je je steak liever saignant of bien cuit, dan verleng je de baktijd.

tip
Om een mooi ruitjespatroon te creëren, verleg je de steak na 40 seconden met een kwartslag in de pan.

Haal de aardappelen uit de oven.

Snijd het vlees in dunne, schuine sneetjes.

Serveer de sneetjes steak met de geroosterde aardappelen, het gebraiseerd witloof en enkele schijfjes bearnaiseboter.