Spruitjessoep met spekjes en korstjes

Jeroen vindt het belangrijk dat er “iets gebeurt” in een soep, en dus zijn enkele eenvoudige garnituren van groot belang. Ze zorgen voor textuur en extra smaak. Die kleine extra moeite zorgt ervoor dat een simpele kom soep toch een bijzonder gerecht wordt. Deze keer doen we de truc met spruitjes, spekblokjes en knapperige korstjes.

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 1 kg spruitjes
  • 1 aardappel
  • 4 ui
  • 1 teentje look
  • laurier
  • tijm
  • peterselie
  • 300 g spek
  • boter
  • bicarbonaat
  • 6 sneetje brood
  • boter
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Benodigdheden

  • een zeef
  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep

Ontdooi de kippenbouillon of bereid een ketel verse bouillon.

Neem het stuk spek, snij het zwoerd eraf en verwijder mogelijke stukjes kraakbeen. Snij het gezouten spek in blokjes of reepjes. Uiteraard kan je ook voorgesneden spekblokjes gebruiken.

Neem een braadpan, zet ze op een stevig vuur en smelt er een klein klontje boter in. Bak de spekblokjes krokant. Laat het braadvet niet verbranden.

Zeef de krokante stukjes spek uit het braadvet en giet dat vet in een ruime soepketel. Zet de spekjes even opzij.

Spoel de spruiten en maak ze schoon. Verwijder de buitenste blaadjes (voor zover nodig) en snij het steelstukje bij. Snij vervolgens de spruitjes in grove stukken.

Verzamel ook een kleine portie individuele spruitblaadjes, want die gebruiken we later om de soep te garneren. Zet de blaadjes even opzij.

Pel de uien en snij ze grof. Snij de gepelde look in stukjes.

Verhit de soepketel met spekvet op een matig vuur en stoof er de stukken ui en look in.

Voeg na een paar minuten de versneden spruitjes toe en stoof ze mee. Roer de groenten regelmatig om.

Schil de aardappel en snij de knol in stukjes. Laat ook die enkele minuten meestoven.

Gebruik een eindje keukentouw om de tijm, de laurier en de peterseliestelen samen te binden tot een bouquet garni. Doe het kruidentuiltje in de soepketel.

Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde groenten en laat de soep 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.

De garnituur

Intussen kan je de spruitblaadjes afwerken. Breng een potje met water aan de kook en doe er een snuif bicarbonaat in. Het bicarbonaat zal ervoor zorgen dat de blaadjes hun grasgroene kleur behouden.

Dompel de losse blaadjes van de spruiten 30 seconden onder in het kokende water.

Giet ze dan af door een zeef en spoel de blaadjes onmiddellijk onder koud water. Laat de blaadjes uitlekken en zet ze opzij.

Snij de korstjes van de sneetjes (toast)brood en snij het brood vervolgens in dobbelsteentjes.

Smelt een klontje boter in een braadpan en bak de stukjes brood goudbruin krokant op een matig vuur. Laat de croutons rustig kleuren en schud ze regelmatig even op.

Laat de croutons uitlekken op een vel keukenpapier.

De afwerking

Als de soep voldoende gekookt heeft, vis je het bouquet garni uit de pot. Zet de staafmixer erin en mix de soep glad.

Proef en kruid de soep met peper, zout en (naar smaak) wat nootmuskaat.

Doe de spekjes in een soepterrine en schenk er de warme soep overheen. Voeg ook de geblancheerde spruitblaadjes toe en werk het gerecht af met de broodcroutons.

Spruitjessoep met spekjes en korstjes