Spruitensoep met balletjes

Deze soep is een goede manier om je kinderen spruitjes te leren eten. De soep wordt gemixt, dus je ziet de groenten niet meer zitten. We maken een grote ketel soep die je gemakkelijk kunt invriezen.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • boter
  • 4 ajuin
  • 2 stengels selder
  • 1 stengel prei
  • 500 g spruiten
  • 2 aardappel
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • peper
  • zout
  • 5 sneetjes gezouten spek
  • 100 g brokkelkaas
  • 400 g kippengehakt
  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • boter
  • een scheutje room

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een elektrische staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep

Verwarm de groentebouillon op het vuur. Een recept om zelf groentebouillon te maken vind je hier.

Smelt een klont boter in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

Maak de selder en de prei schoon. Snijd ze in stukken en doe ze bij de uien.

Maak de spruiten schoon en hak ze fijn in de hakmolen. Stoof de gesnipperde spruiten mee aan.

Giet de warme bouillon bij de groenten. Voeg eventueel water toe tot de groenten volledig onder staan.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze bij de soep.

Kruid met tijm, laurier, peper en zout.

Doe de sneetjes spek ook in de soep. Zet een deksel schuin op de soepketel en laat 30 tot 40 minuten garen op een zacht vuur.

De balletjes

Rasp de kaas. Meng met het kippengehakt.

Doe er het ei en het paneermeel bij. Kneed alles goed door elkaar.

Smelt een klontje boter in een pan. Bak de balletjes rondom goudbruin.

Afwerken en serveren

Vis het spek, de tijm en de laurier uit de soepketel. Snijd het spek in reepjes.

Mix de soep met een staafmixer.

Doe de balletjes en het spek bij de soep. Werk eventueel af met een klein scheutje room.

Spruitensoep met balletjes