Spitskoolsoep met grijze garnalen en currycroutons

Dit is een feestelijke soep met heel veel smaken. Koop ongepelde grijze garnalen want je hebt de pantsers nodig voor de soep. Om ze nog meer smaak te laten afgeven, kun je ze eventueel laten drogen in de oven. Je werkt de soep af met de versgepelde garnalen en oosters gekruide croutons.

Ingrediënten

  • 400 g grijze garnalen
  • boter
  • 3 ajuin
  • 3 tenen knoflook
  • 1 chilipeper
  • 1 spitskool
  • 2 stengels selder
  • 1 stengel prei
  • currypoeder
  • kurkumapoeder
  • 2 koffielepels currypasta
  • 1 aardappel
  • 3 liter water
  • 4 limoenblaadje
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • zout
  • 4 sneetjes brood
  • 1 dl room
  • enkele takjes peterselie

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • een zeef

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel de garnalen en bewaar de pantsers.

Smelt een klont boter in een soepketel.

Stoof de garnalenpantsers in de boter.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze mee aan.

Kneus en pel de knoflook. Snijd de chilipeper grof. Stoof de look en chilipeper met de garnalenkoppen en de ui.

Snijd driekwart van de spitskool in grote stukken. Stoof ze mee aan. Houd de rest van de spitskool apart als garnituur.

tip
In plaats van spitskool kan je ook bloemkool of witte kool gebruiken.

Was de prei en de selder. Snijd de selderstengels en het wit van de prei grof en stoof mee aan.

Doe een flinke snuif currypoeder, een snuif kurkuma en de gele currypasta bij de soep.

Schil de aardappel en stoof hem mee aan.

Giet er het water bij. Leg de limoenblaadjes in de soep.

Bind de laurier en tijm samen met keukentouw tot een bouquet garni en leg het ook in de soep.

Zet een deksel op de soepketel en laat de soep 1 uur garen op een zacht vuur.

Snijd of rasp de resterende spitskool heel fijn. Breng water aan de kook met een snuifje zout. Blancheer de gesnipperde spitskool heel kort. Giet af en laat uitlekken.

Snijd de korsten van het brood en snijd het in kleine blokjes. Smelt een klont boter in een pan en bak het brood krokant. Kruid met currypoeder, kurkuma en zout. Laat de croutons uitlekken op keukenpapier.

Haal de limoenblaadjes en het bouquet garni uit de soep. Mix de soep met een staafmixer. Werk af met een flinke scheut room.

Giet de soep door een zeef. Doe er de geblancheerde spitskool bij.

Serveer de soep met versgepelde garnalen, currycroutons en eventueel wat gesnipperde peterselie, kervel of bieslook.

Spitskoolsoep met grijze garnalen en currycroutons