Spinaziesoep met kaasstengels

Met een doos gehakte spinazie uit de diepvries bereidt Jeroen een ketel vol eerlijk lekkere groentesoep. En om het genot een beetje op te krikken serveert Jeroen er kaastengels van knapperig gebakken bladerdeeg bij. Popeye zou er wellicht flink wat spierkracht uit kunnen halen.

Ingrediënten

  • 3 liter groente- of kippenbouillon
  • 3 ui
  • 1 teentje look
  • 1 aardappel
  • 750 g spinazie
  • 4 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 0 peterseliestengel
  • 2 koffielepel mosterd
  • 0 scheutje room
  • 0 klontje boter
  • 0 nootmuskaat
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 vel bladerdeeg
  • 200 g belegen kaas
  • 1 ei
  • 3 eetlepel bloem

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer
  • een deegrol
  • een borsteltje
  • een kaasrasp
  • een vel bakpapier of bakmat

Partners

Bereiding

De spinaziesoep

Ontdooi en verwarm de bouillon. Je kan ook zelf verse groente- of kippenbouillon maken.

Pel de uien en snij ze in grove stukken. Kneus de gepelde lookteen.

Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur.

Stoof de stukken ui en de look in de boter. Laat ze niet kleuren. Doe de diepgevroren spinazie in de pot.

Schil intussen de aardappel, snij de knol in stukjes en stoof ze mee. Schenk er de warme bouillon bovenop.

Verzamel takjes tijm, blaadjes laurier en eventueel peterseliestengels. Bind al het groen samen tot een kruidentuil die je laat meegaren.

Zet het deksel op de pot en laat de soep minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur . (Bak intussen de kaasstengels.)

Vis de uitgekookte kruidentuil uit de soep en mix ze glad met de staafmixer.

Proef en kruid de soep naar smaak met geraspte nootmuskaat, peper van de molen en wat zout.

Voeg wat scherpe mosterd toe en een scheut room. Mix de soep nog kort.

De kaasstengels

Rol het vel bladerdeeg uit op een vel bakpapier. Bepoeder het met een laagje bloem.
Rol een dikke lap deeg eventueel een beetje uit.
Scheid het ei en doe de dooier in een schaaltje samen met een zeer klein scheutje lauw water. Klop het eigeel grondig los.
Strijk de lap deeg in met een laagje van het dooiermengsel. Gebruik hiervoor een bosteltje.
Rasp een flinke laag belegen kaas over de helft van de lap deeg. Vouw er vervolgens de deeghelft zonder kaas overheen en rol erover met de deegrol.
Snij de dikke lap deeg in gelijke repen van ongeveer anderhalve centimeter breed.
Twist de uiteinden van elke reep tot spiraalvormige kaasstengels.
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Lag de kaasstengels op een bakmatje of een vel bakpapier, op een vlakke ovenplaat.
Strijk ze in met een laagje losgeklopt eigeel.
Rasp wat extra kaas en verdeel die zorgvuldig bovenop de kleverige kaasstengels.
Schuif ze in de oven van 180°C en bak ze goudbruin in zo’n 25 minuten.
Laat de kaasstengels nadien wat afkoelen. Dan worden ze extra knapperig.
Spinaziesoep met kaasstengels