Spinazierösti met gerookte zalm

Jeroen bakt aardappelkoekjes of rösti en geeft er gerookte zalm en een gepocheerd ei bij.Voor puree, frietjes of rösti gebruik je altijd loskokende aardappelen zoals bintjes. Die bevatten veel zetmeel dat ervoor zorgt dat de aardappel krokant wordt. Vastkokende aardappelen als Corne de Gatte, Belle de Fontenay, Nicola en Charlotte bevatten minder zetmeel en hebben meer smaak. Ze zijn wat luxueuzer en lenen zich bijvoorbeeld uitstekend om te konfijten.

Ingrediënten

  • 2 eetlepel zure room
  • 3 koffielepel mierikswortelpasta
  • 1 eetlepel azijn
  • zout
  • peper
  • 400 g aardappel
  • 400 g spinazie
  • 2 ei
  • boter
  • arachideolie
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 4 ei
  • azijn
  • 4 plak gerookte zalm
  • 1 bussel waterkers
  • 1 bakje tuinkers
  • zout
  • peper

Benodigdheden

  • een garde
  • een schuimspaan

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Spoel de waterkers en de tuinkers. Laat uitlekken in een vergiet.

De dressing

Meng de zure room met mierikswortelpasta en azijn. Kruid met peper en zout. Houd de dressing apart.

De rösti

Spoel de spinazie en laat uitlekken in een vergiet.

Schil de aardappelen en rasp ze grof. Spoel ze niet want het zetmeel fungeert als ‘lijm’ die de rösti bij elkaar houdt.

Splits de eieren en meng de eiwitten door de geraspte aardappelen. Gebruik de eierdooiers eventueel in een andere bereiding.

Snipper de spinazie en meng hem door de aardappelen. Kruid met peper, zout en een beetje nootmuskaat.

Verhit wat boter met arachideolie in een klein pannetje. Schep er een lepel van het aardappelmengsel in en duw plat.

Bak het koekje aan beide kanten goudbruin. Houd warm en bak de rest van de rösti’s op dezelfde manier.

tip Je kunt ook een grote pan gebruiken waarin je meerdere kleine aardappelkoekjes bakt.

Gepocheerde eieren

Breng in een grote ketel veel water met een scheut azijn aan de kook. Het water moet een beetje naar azijn smaken maar het mag niet overheersen. Gebruik zeker geen zout want dan stolt het eiwit niet.
Breek de eieren elk apart in een kopje.
Zet het vuur lager en houd het water tegen het kookpunt aan. Maak met een garde een kolk in het water. Het water moet rustig draaien.
Giet een ei in een korte beweging in het water. Zorg dat het water blijf ronddraaien. Doe de volgende eieren op dezelfde manier in het water en laat ongeveer 3 minuten pocheren.
Haal de eieren uit de kookpot met een schuimspaan en laat even uitlekken op een schone keukendoek.
TIP: Je kunt gepocheerde eieren van tevoren klaarmaken en laten afkoelen. Vlak voor het serveren kun je ze snel even opwarmen in heet water.

Afwerken en serveren

Leg een rösti op een bord. Drapeer er gerookte zalm over en werk af met tuinkers, waterkers en een lepel dressing. Leg er een gepocheerd ei op.
Werk af met een snuifje grof zout en wat versgemalen peper.
Spinazierösti met gerookte zalm