Spinaziekroket met tomatensaus

Jeroen at deze kroketten ooit als tapa op een Spaans terras. Hij gebruikt Manchego als kaas en voegt er spinazie aan toe. Dat is een beetje een risico omdat spinazie veel vocht bevat. Daarom doet hij een beetje gelatine bij de bechamelsaus.

Ingrediënten

  • 1 kg spinazie
  • boter
  • 1 teen knoflook
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 4 blaadjes gelatine
  • 80 g boter
  • 100 g bloem
  • 4 dl melk
  • 150 g Manchego
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 0.25 citroen
  • olijfolie
  • olijfolie
  • 1 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • een toefje harissa
  • paprikapoeder
  • komijnpoeder
  • 40 g tomatenpuree
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 400 g tomatenblokjes
  • 2 dl witte wijn
  • zout
  • 4 eiwit
  • arachideolie
  • peper
  • zout
  • 100 g bloem
  • 100 g paneermeel

Benodigdheden

  • een schone keukenhanddoek
  • keukentouw
  • een staafmixer
  • een friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De spinazie

Was de spinazie.

Smelt een klont boter in een hoge pan.

Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en plet met een mes.

Stoof de spinazie met de knoflookpulp. Kruid met flink wat peper, zout en nootmuskaat.

Doe de spinazie in een vergiet en duw er zo veel mogelijk vocht uit.

De kaassaus

Week de blaadjes gelatine in koud water.

Smelt de boter en doe er de bloem bij. Laat even drogen op het vuur.

Giet er de melk bij en laat binden op het vuur.

Rasp de Manchego bij de saus en laat smelten.

Knijp de gelatine uit en doe de blaadjes bij de saus.

Laat de saus afkoelen.

De vulling

Hak de spinazie fijn. Doe hem in een schone keukenhanddoek en wring er zo veel mogelijk vocht uit.

Meng de spinazie met de kaassaus.

Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap.

Vet een schaal in met olijfolie. Leg er een vel plasticfolie in.

Doe de kaassaus met spinazie in de schaal. Leg er een vel plasticfolie op en druk aan.

Laat de vulling opstijven in de koelkast.

De tomatensaus

Verhit een scheut olijfolie in een kookpot.

Pel en snipper de ui. Stoof in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Stoof de knoflookpulp met de ui.

Doe er een toef harissa, een snuif paprikapoeder en een snuif komijnpoeder bij.

Doe er de tomatenpuree bij en laat even mee bakken.

Bind de rozemarijn, de tijm en laurier samen met keukentouw tot een kruidentuiltje. Leg het in de saus.

Giet er de tomatenblokjes bij. Doe een scheutje water bij de saus.

Voeg er de witte wijn aan toe en kruid met zout. Laat op een zacht vuur pruttelen.

Haal het kruidentuiltje uit de saus. Mix met een staafmixer en giet door een zeef.

De kroketten

Klop de eiwitten los met een scheutje olie, peper en zout.

Doe de bloem en het paneermeel elk in een schaal.

Haal de kroketvulling uit de schaal en snijd ze in blokjes. Rol er balletjes van. Haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en ten slotte door het paneermeel.

Verwarm de friteuse tot 180 °C.

Bak de kroketten goudbruin in de friteuse. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Maak een spiegel van tomatensaus op een bord. Leg er de spinaziekroketten op.

Spinaziekroket met tomatensaus