Spiering met paprika en pasta

Met varkensvlees kan je hemelse stoofpotjes klaarmaken. Voor dit gerecht gaat Jeroen aan de slag met spiering of basse côte, een van de smakelijkste delen van het beest.

Ingrediënten

  • 800 g varkensspiering
  • peper
  • zout
  • boter
  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortel
  • 3 stengels selder
  • 2 rode paprika
  • 2 eetlepel bloem
  • 3 dl witte wijn
  • 3 dl groentebouillon
  • 400 g tomatenblokjes
  • 40 g tomatenpuree
  • komijn
  • gerookt paprikapoeder
  • gedroogde oregano
  • gedroogde marjolein
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 500 g lintpasta
  • 0.5 bussel peterselie
  • olijfolie

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • keukentouw

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de bouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Haal de varkensspiering uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Snijd het vlees in blokjes. Kruid met peper en zout.

Smelt een klont boter in een grote stoofpot en bak het vlees mooi bruin.

Pel de uien en snijd ze fijn.

Schep het vlees uit de stoofpot en stoof de snippers ui in dezelfde pot.

Kneus en pel de knoflook. Snijd de tenen grof en doe ze bij de ui.

Schil de wortelen en snijd ze in blokjes. Was de selder en snijd de stengels in stukjes. Schil de paprika’s. Verwijder de zaden en zaadlijsten, en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Doe alle groenten in de stoofpot.

Voeg de bloem toe voor een goede binding van de saus.

Blus met de witte wijn. Laat de wijn sterk inkoken. Roer regelmatig met een houten lepel. Op deze manier deglaceren we de pan, waardoor de smaakvolle aangebakken restjes oplossen in het kookvocht.

Zet het vuur lager. Voeg de hete bouillon toe.

Doe er de tomatenblokjes en de tomatenpuree bij.

Schep het vlees opnieuw in de pot. Breng op smaak met een snuif komijn, gerookt paprikapoeder, oregano en marjolein. Kruid met peper en zout.

Bind de tijm en laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Laat de kruidentuil meestoven.

Zet het deksel op de stoofpot en laat minstens 50 minuten garen in de voorverwarmde oven.

Kook intussen de pasta beetgaar in gezouten water.

Spoel en snipper de peterselie.

Haal de stoofpot uit de oven. Giet de pasta af en besprenkel met wat olijfolie.

Serveer de pasta met het stoofpotje van varkensvlees.

Spiering met paprika en pasta