Spiering in de wok en een oosterse salade met miehoen

Een minder prijzig maar uiterst smakelijk stuk varkensvlees verdwijnt in een hete wok, samen met een simpele Oosterse saus die zoet, zuur, zout en pittig combineert. Het gebakken vlees legt Jeroen bovenop een salade van mie - de Aziatische tarwenoedels die je gaart in een bad heet water - met groenten, verse kruiden, pompelmoes en geroosterde nootjes. Klinkt ingewikkeld? Dat is allesbehalve het geval, want in geen tijd staat dit gerecht voor je neus.

Ingrediënten

  • 250 g mihoen
  • 0.5 Chinese kool
  • 1 bussel lente-uitje
  • 1 bussel radijs
  • 2 bussel pompelmoes
  • 30 g gember
  • 100 g cashewnoten
  • 0.5 bussel koriander
  • munt
  • scheutje arachideolie
  • 600 g varkensspiering
  • 4 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepel sweet chili-saus
  • 3 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepel honing
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 1 limoen
  • scheutje arachideolie

Benodigdheden

  • een vijzel
  • een fijne rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De spiering in de wok en een oosterse salade met miehoen

Leg de droge Chinese noedels in een ruime kom en schenk er kokend water over. Laat de pasta wellen en garen. Roer de slierten los, spoel ze onder koud water en laat ze uitlekken.

Snij de Chinese kool (of een deel van en groot exemplaar) in kwarten en spoel ze schoon. Snij het knapperig groen in zeer fijne sliertjes.

Spoel de lente-uitjes, pluk het buitenste blad weg en snipper ze in fijne ringen.

Verhit een wokpan op een stevig vuur. Geef de pan de tijd om gloeiend heet te worden.

Stamp de cashewnoten in je vijzel in onregelmatige brokjes. Schenk een klein beetje olijfolie in de hete pan en rooster de nootjes kort. Schud de nootjes regelmatig op. (Kijk uit: In een hete wok gaat dit razend snel.)

Laat de goudbruine stukjes cashewnoot uitlekken op een vel keukenpapier.

Doe de noedels, de stukjes kool, de snippers lente-ui en de nootjes in een ruime slakom. Meng alles zorgvuldig.

Schil en verwerk de roze pompelmoezen volgens de ‘a vif’ snijtechniek. Zo snij je professioneel partjes citrus uit de vrucht, zonder dat er vliesjes aan vast zitten.

tip Versnij de pompelmoezen boven de kom met noedels. Het sap dat wegdruppelt kan best in de bereiding terecht komen.

Doe de partjes bij de noedelsla. Knijp er ook het restje sap bij dat in de versneden vruchten achterbleef.

Spoel de koriander en de munt en pluk de blaadjes los. Snij de radijsjes in kwarten. Doe alles bij de noedelsla.

Schil de gember en rasp het stukje knol over de sla, voeg de gebrande cashewnoten toe, de blaadjes groene kruiden en de radijzen.

Meng de salade zorgvuldig en maak de marinade. Verzamel de sojasaus, de oestersaus, de sweet chili-saus én de hete chilisaus in een kom. Voeg wat honing toe en het sap van de limoen en meng. Proef of zoet, zuur, zout en pikant in balans zijn.

Snij het stuk varkensspiering in plakjes of reepjes van zo’n halve centimeter dik. Breng de wokpan opnieuw op temperatuur.

Schenk wat arachideolie in de hete wok en bak er de reepjes spiering in. Het is een kwestie van minuten. Schenk er vervolgens de stroprige marinade bij en roer. Laat het vlees nog kort sudderen en neem de wok weg van het vuur. (Bak grote hoeveelheden vlees met saus in meerdere beurten.)

Schep op ieders bord een portie noedelsla. Lepel er reepjes vlees met saus over en serveer.

Spiering in de wok en een oosterse salade met miehoen