Spekken met limoen en kokos

Goed nieuws voor de snoepers. Het suikerhoudend jeugdsentiment koop je doorgaans in de supermarkt of in een confiseriezaak, maar je kan ook zelf spekken maken! Om ze een klein beetje culinair te maken geeft Jeroen ze een limoensmaakje en een jasje van chocolade.

Met dit recept krijg je 40 tot 50 spekken.

Ingrediënten

  • 160 g honing
  • 85 g bloemsuiker
  • 85 g water
  • 8 blaadje gelatine
  • 1 limoen
  • 2 ei
  • 250 g chocolade
  • 100 g kokosnoot

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper
  • een fijne rasp
  • een rechthoekige vlakke schaal met een lage opstaande rand (min 3 cm)
  • vershoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De spekken (40 tot 50 stuks)

Vul een beker met koud water en week er de gelatineblaadjes in.
Weeg de ingrediënten zorgvuldig om een goed resultaat te verkrijgen.
Neem een diepe pan en schep er de honing in.
Giet het water erbij en breng het mengsel op een zacht vuur tot tegen het kookpunt.

Scheid de eieren en doe de eiwitten in de mengschaal van de keukenmachine. Klop het eiwit tot een stevig schuim.

Schep de bloemsuiker bij het eiwitschuim en laat de machine opnieuw draaien tot je een egale en kleverige meringue krijgt.
Knijp de blaadjes gelatine uit en laat ze wegsmelten in de hete honingstroop.
Laat de machine op een lage snelheid draaien en giet de honingstroop met gelatine in een straaltje bij het eiwitschuim. Kijk uit voor brandwonden: de hete honing is gevaarlijk heet.
Laat de machine draaien tot het mengsel lauw is geworden.
Rasp – terwijl de machine draait - het dunne laagje groene limoenschil bij het witte kleverige mengsel.
Roer even over de bodem van de pot.
Neem de vlakke schaal erbij en bedek de bodem met vershoudfolie. (Makkelijk als je de folie eromheen wikkelt.)
Schep het snoepmengsel in de schaal en strijk het gelijkmatig vlak.
Bedek het oppervlak van het snoepschuim met een tweede vel folie. Zorg ervoor dat er geen grote luchtbellen onder de folie gevangen zitten.
Plaats de schaal in de koelkast en laat de spekken opstijven. Reken hiervoor ongeveer een uurtje.

Afwerking

Breek de chocolade in stukjes en smelt ze au bain-marie. Hang hiervoor het kommetje met chocoladestukjes in een pan met heet water, op een zacht vuur.
Vul een beker met heet water en plaats er een groot scherp mes in.
Hijs het opgesteven vel snoepschuim uit de schaal en verwijder het bovenste vel vershoudfolie.
Keer het hele vel schuimige snoep voorzichtig om. Trek er vervolgens het tweede vel vershoudfolie af.
Snij de randen van de dikke lap snoepgoed bij, tot je een grote rechthoek overhoudt. Gebruik hiervoor het mes met het warme lemmet.
Snij de snoep vervolgens in rechthoekjes van ongeveer 3 bij 6 centimeter. (Of maak ze kleiner of groter naar persoonlijke smaak.)
Schud de droge geraspte kokos in een schaaltje.
Test dat de gesmolten chocolade niet te heet is. (Zoniet smelt de gelatine in de spekken en krijg je geen mooi resulaat.)
Dip elke spek voor de helft in de gesmolten chocolade.
Leg ze vervolgens in de geraspte kokos, tot er een dun laagje op de chocolade en het bleke eiwitschuim kleeft.
TIP: Gebruik de rest van de gesmolten chocolade om bv. een kop chocolademelk te maken.
Bewaar de spekken in een gesloten doos in de koelkast. Serveer ze als snoepje tussendoor of bij de koffie.
Spekken met limoen en kokos