Speculaascake met kweepeer

Een simpele quatre-quarts dient als basis voor dit heerlijke recept. Jeroen zou Jeroen niet zijn als hij hier geen speciale twist aan zou geven... De cake wordt verrijkt met speculaas in twee vormen: speculaaspasta en de koek. Om het geheel wat meer beet te geven gebruikt hij een niet alledaags maar wel zeer lekker stuk fruit, namelijk de kweepeer. De toetsen van amandel zorgen ervoor dat het perfect samengaat met een tasje koffie om vier uur 's namiddags. 

Ingrediënten

  • 320 g witte suiker
  • 220 g ei
  • 5 dl water
  • 1 kweepeer
  • 220 g boter
  • 100 g speculaaspasta
  • 220 g bloem
  • 100 g speculaas
  • 50 g amandelschilfers
  • 50 g bloemsuiker

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de suiker met de eieren in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien tot je een bleek mengsel hebt.

Breng het water met de suiker aan de kook. Schil de kweepeer, verwijder het klokhuis en snijd het fruit in stukken. Kook de stukjes kweepeer kort in het suikerwater en laat ze afkoelen.

Wissel de klopper van de machine met de vlinder en klop de zachte boter door de eieren met de suiker.

Meng de speculaaspasta onder het beslag.

Voeg de bloem er lepel per lepel aan toe, gevolgd door een snuifje zout en wat amandelextract.

Breek de speculaas in grote stukken en meng alles onder het beslag ook de stukjes kweepeer op het einde.

Stort het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm. Bestrooi de bovenkant eventueel nog met wat amandelschilfers. Schuif de vorm 1 uur in een voorverwarmde oven van 170°C tot de cake gaar is. Laat ze nadien nog even afkoelen.

Haal de cake uit de vorm, strooi er wat bloemsuiker over en serveer ze.

Speculaascake met kweepeer