Spaghetti niçoise

Noem het een Italiaans gerecht op z’n Frans of gewoonweg een pastaschotel die een beetje anders dan anders is. De belangrijkste ingrediënten van een klassieke salade Niçoise passen perfect bij een portie dampende spaghetti.

Ingrediënten

  • 500 g spaghetti
  • 5 tomaat
  • 75 g olijf
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 300 g prinsessenboontjes
  • 400 g tonijn
  • 50 g ansjovis
  • 6 artisjokhart
  • 50 g rucola
  • 0.5 dl witte wijn
  • 1 snuifje bicarbonaat
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel kappertjes

Benodigdheden

  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Spaghetti niçoise

Spoel alle groenten zorgvuldig.

Vul een kleine en een grote pot met water en breng het aan de kook. De kleine pot dient om de tomaten in onder te dompelen en de boontjes te garen. In de grote gaat een snuif zout, en daarin wordt straks de pasta gekookt.

Knijp of snij de topjes en de steeltjes van de verse boontjes. Snij de bonen in drie gelijke stukken.

Doe een snuif bicarbonaat in de kleine pot met kokend water. Zo zullen de boontjes hun groene kleur beter bewaren. Kook de boontjes beetgaar in 4 tot 5 minuten tijd.

Ontvel de tomaten ( ‘emonderen’).

Gebruik het kokende water met boontjes om de tomaten in onder te dompelen. Zo bespaar je alvast wat energie.

Snij de gepelde tomaten in kwarten, en verwijder vervolgens de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees tenslotte in kubusjes.

Pel de uien en snipper ze fijn (je kunt ook sjalotten gebruiken).

Verhit een scheutje olijfolie in een ruime stoofpot. Stoof de stukjes ui glazig op een matig vuur. Laat ze niet kleuren.

Pel en versnipper de look. Plet de smaakmaker met het lemmet van je koksmes tot pulp die je laat meestoven.

Laat de beetgare boontjes en ook de stukjes tomaat meestoven met de ui.

Neem de artisjokharten uit het bokaaltje en snij ze middendoor. Voeg ze toe aan de stoofpot (gebruik een hoeveelheid naar smaak).

Kook de pasta beetgaar, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op: hou een klein beetje van het kookvocht opzij.

Onpit de zwarte olijven (indien nodig) en hak ze grof. Voeg ze toe aan de stovende groenten.

Open het blik tonijn en laat de vis even uitlekken in een zeef. Verbrokkel het visvlees wat en doe de vis in de stoofpot.

Snij de uitgelekte ansjovis grof. (Gebruik een hoeveelheid naar smaak.)

Laat de stukjes ansjovis en de kappertje meestoven. Roer alles voorzichtig om.

Schenk wat witte wijn in de pot en laat de ‘saus’ nog heel even stoven op een zacht vuur. Proef en voeg naar smaak wat peper van de molen en zout toe. (Let op met zout, want de ansjovis doet al z’n werk!)

Voeg de uitgelekte spaghetti toe.

Schep er een beetje kookvocht van de pasta bij voor een lichte binding en een mooie glans. Roer alles voorzichtig om.

Serveer de pastaschotel in een grote kom, en strooi er vlak voor het serveren nog wat verse rucola over. Ook wat verse basilicum smaakt heerlijk bij dit pastagerecht.

Spaghetti niçoise