Spaghetti met ui, chili, ansjovis en peterselie

Jeroen maakt een pastaschotel met spaghetti en enkele eenvoudige vertrouwde smaakmakers. Ansjovis zorgt voor een zoute toets, chili voor de pit en peterselie en rucola voor een zachte kruidige smaak. De geroosterde pijnboompitjes zorgen voor de perfecte afwerking.

Ingrediënten

  • 500 g spaghetti
  • 3 ui
  • 2 teentje look
  • 40 g ansjovis
  • 1 chilipeper
  • 0.5 bussel peterselie
  • 60 g rucola
  • 60 g pijnboompit
  • 0.5 citroen
  • 1 scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Spaghetti met ui, look, chili, ansjovis en peterselie

Verhit een ruime pan op een matig vuur en strooi er de pijnboompitten in. Laat de pitjes kort goudbruin roosteren. Schud de pan regelmatig op want de pitjes kunnen snel aanbranden.

Strooi de geroosterde pitjes op een vel keukenpapier, zodat ze een beetje kunnen uitlekken. Pijnboompitten bevatten veel olie.

Pel de rode uien en snij ze middendoor. Snij ze vervolgens in fijne halve ringen.

Zet een diepe en ruime pan (of pot) op een matig vuur. Giet er een beetje olijfolie in. Gebruik gerust de pan waarin je de pijnboompitten hebt geroosterd.

Stoof de halve uiringen in de hete olie. Roer regelmatig even in de pan.

Plet de gepelde look tot pulp en laat de geplette look meestoven met de uien.

Wie van pit houdt snijdt de chilipeper inclusief zaadjes in flinterdunne ringen. Voor een milder gerecht snij je de chilipeper overlangs en haal je er zorgvuldig de zaadjes uit. Zet er vervolgens het mes in en hak de peper in piepkleine stukjes.

Vul een ruime kookpot met water en breng dit aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe. Kook hierin de pasta beetgaar. Opmerking: Kook de spaghetti ongeveer een minuut minder dan aangegeven op de verpakking. De pasta zal op het einde van de bereiding nog kort kunnen verdergaren.

Laat de zoute ansjovis uitlekken en hak de visjes grof. Voeg de stukjes bij de rode ui, roer en zet het vuur zacht. Laat alles zo’n 5 tot 10 minuten rustig stoven.

Hou een klein beetje kookvocht van de pasta bij. Laat de gare spaghetti uitlekken en giet de slierten bij de gestoofde uien met ansjovis.

Schenk een scheut kookvocht in de pastaschotel en roer. Het zal voor wat binding én glans zorgen.

Spoel de rucola en de platte peterselie schoon en laat de blaadjes goed uitlekken.

Kruid de pastaschotel naar smaak met wat peper en zout. Let op, want de ansjovis en de chilipeper doen al hun werk.

Hak de platte peterselie én de rucola grof. Voeg ze vlak voor het serveren toe aan de pastaschotel en roer.

Voeg tenslotte een scheutje vers citroensap toe en serveer iedereen een stevige portie pasta. Strooi wat geroosterde pijnboompitjes over elk bord.

Spaghetti met ui, chili, ansjovis en peterselie