Spaghetti Bolognese met linzen

Dit is de vegetarische versie van een Italiaanse klassieker. Het gehakt vervangt Jeroen door linzen, maar verder wordt de ragù op de traditionele manier bereid.

Ingrediënten

  • 500 g linzen
  • 3 rode ui
  • 4 stengels selder
  • 3 wortel
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • tijm
  • laurier
  • rozemarijn
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 dl rode wijn
  • 3 dl tomaten
  • 800 g tomaten
  • peper
  • zout
  • Provençaalse kruiden
  • harissa
  • 3 dl passata van tomaten
  • 400 g pasta
  • 50 g Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Spaghetti Bolognese met linzen

Laat de linzen weken in water.

Pel de uien en snijd ze in stukken. 

Was de selder en snijd ook in stukken.

Schil de wortelen. Kneus en pel de knoflook.

Hak de uien, selder, wortelen en knoflook heel fijn. Dat gaat het snelst met de hakmolen.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote kookpot. Stoof er de fijngesnipperde groenten in aan. Kruid met tijm, rozemarijn en laurier.

Verwarm de oven voor tot 150 °C.

Giet de linzen af en doe ze bij de groenten in de kookpot.

Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat even mee bakken. 

Bevochtig de groenten en linzen met rode wijn. Laat een beetje inkoken zodat de alcohol verdampt.

Doe de passata en tomatenblokjes bij de saus. Kruid met peper, zout, Provençaalse kruiden en een toef harissa.

Zet een deksel op de kookpot en laat de saus 1 uur garen in de voorverwarmde oven.

Breng water met zout aan de kook. Kook de pasta in ongeveer 8 minuten al dente (of volgens de aanwijzingen op de verpakking).

Haal de saus uit de oven.

Serveer de pasta met de saus. Rasp er een beetje Parmezaan over.

tip Je kunt de Parmezaan raspen met een rasp, maar om hem echt heel fijn te krijgen, maal je hem in de hakmolen.
Spaghetti Bolognese met linzen