Spaghetti alla carbonara

Luciano Pavarotti had veel noten op z’n zang, maar je kon de man helemaal stil krijgen door een flink bord spaghetti alla carbonara voor z’n neus te zetten. Veel te vaak wordt deze klassieker met room bereid, maar da’s een doodzonde in de ogen van een echte Italiaan. Reken maar dat het stil zal zijn aan tafel!

Ingrediënten

  • 0 zout
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 klontje boter
  • 250 g gerookt spek
  • 5 ei
  • 200 g Parmezaanse kaas
  • 500 g spaghetti
  • 0 peper

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Spaghetti alla carbonara

Zet een ruime kookpot met water op het vuur en breng het aan de kook. Strooi een flinke snuif zout in het water.

Zet een braadpan op het vuur en verhit hierin een klontje boter en een scheutje olijfolie.

Snij het gerookte spek in blokjes en bak het in de hete pan. Laat het spek krokant bakken, maar roer de stukjes vlees wel regelmatig even om.

Neem een mengschaal en breek er de eieren in. Klop ze los met een garde en rasp de Parmezaanse kaas erbij. Roer de kaas door het eiermengsel.

tip
Wees niet te zuinig met de Parmezaanse kaas

Zodra het water kookt, gaar je er de spaghetti in. Kook de pasta al dente, net niet beetgaar.

tip
Jeroen rekent voor al dente een kooktijd van 1 minuut minder dan wat er op de verpakking staat.

Giet het kookvocht af en doe de spaghetti in een ruime mengschaal.

Schenk het mengsel van eieren en Parmezaanse kaas over de warme pasta en roer alles voorzichtig om. Hierdoor garen de eieren en smelt de kaas.

Strooi ook de krokante spekjes erbij en kruid de pasta met voldoende peper van de molen.

tip
Voeg geen zout toe, de kaas zorgt voor de zoute smaak.

Roer een laatste keer en serveer de pasta alla carbonara met nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas.

Spaghetti alla carbonara