Spaanse linzensoep met chorizo

40 minuten
Bekijk meer:
Linzen komen langzaam maar zeker terug. Ze zijn gezond en lekker, zeker in deze stevige Spaanse soep met chorizo. Het spreekwoord ‘de volgende dag is het nog lekkerder’ is hier zeker van toepassing.
Bekijk alle ingrediënten

Bereiding

  • Spaanse linzensoep met chorizo

    1. Doe de linzen in een kom met water en laat ze weken.

      TIP

      Geweekte linzen garen sneller. Voor een soep is het niet noodzakelijk om ze te weken, maar je verkort er de kooktijd wel mee. Spoel de linzen in elk geval voor je ze gebruikt.

    2. Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.

    3. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote soepketel.

    4. Snijd de chorizo in plakken en bak ze in de olie.

    5. Pel en snipper de uien.

    6. Haal de chorizo uit de soepketel met een schuimspaan. Stoof de ui in de chorizo-olie.

    7. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de knoflook bij de uien en laat mee stoven.

    8. Schil de wortel en snijd hem in stukken. Maak de selder schoon en snijd hem in kleine stukken. Doe de wortel en de selder in de soepketel.

    9. Snipper het pepertje fijn (met de zaadjes als je van pikant houdt) en doe het bij de rest van de groenten.

    10. Schil de paprika en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukken en doe ze in de soepketel.

    11. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Stoof ze mee aan.

    12. Kruid de groenten met een snuif gerookt paprikapoeder, oregano, rozemarijn, tijm en laurier.

    13. Snijd de tomaten in stukken en doe ze bij de rest van de groenten. Giet de geweekte linzen af en doe ze in de soepketel.

    14. Giet er de warme groentebouillon en de tomaten in blokjes (blik) bij. Kruid met een snuif zout.

      TIP

      Je mag ook gewoon water gebruiken in plaats van bouillon, want er zit al bijzonder veel smaak in deze soep.

    15. Zet een deksel schuin op de soepketel en laat de soep ongeveer een uur pruttelen op een zacht vuur.

    16. Doe de gebakken chorizo de laatste 10 minuten van de kooktijd weer bij de soep.

    17. Schep de soep in diepe borden of kommen en werk ze af met een likje olijfolie. Geef er stokbrood bij.