Souvlaki van lamsvlees met groenten en Griekse pasta

Jeroen serveert spiezen met daarop blokjes gemarineerd en gegrild lamsvlees. Bij deze klassieke Griekse vleesbrochette serveert hij een rijke salade met die typische Griekse pasta in de vorm van rijstkorrels (orzo), veel fijne groenten en feta. Een portie volle yoghurt maakt ze smeuïg. Besteed voldoende aandacht aan het grillen van het lamsvlees. Je serveert het bij voorkeur rosé gebakken.

Ingrediënten

  • 800 g lamsvlees
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • snuifje rozemarijn
  • snuifje cayennepeper
  • 0.5 citroen
  • 1 teentje look
  • 5 cl olijfolie
  • zout
  • 200 g Griekse pasta
  • 250 g feta
  • 2 dl yoghurt
  • 1 komkommer
  • 6 lente-uitje
  • 200 g mini-trostomaatjes
  • 1 paprika
  • 0.5 ui
  • 0.5 bussel peterselie
  • 2 eetlepel olijf
  • scheutje witte wijnazijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een grillpan
  • satéstokjes of metalen satépennen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De souvlaki van lam en Griekse pasta

Snij het lamsvlees in gelijke blokjes van zo’n 3 bij 3 centimeter. (Of vraag dit vooraf aan de slager.)
Verzamel de blokjes lamsbout in een ruime schaal en schenk er een flinke scheut olijfolie over.
Plet de look tot pulp en doe hem in de schaal met vlees. Knijp er ook wat vers citroensap overheen en meng.
Voeg specerijen en kruiden toe: een snuif mild paprikapoeder, wat gedroogde rozemarijn, een voorzichtig beetje cayennepeper en een snuif zout.
Meng het vlees door de marinade en laat het minstens een half uur rusten en smaken opnemen.
Breng water aan de kook met een snuif zout. Kook daarin de Griekse pasta (orzo) beetgaar. Spoel ze onder een straal koud water. Laat de pasta nadien uitlekken.
Spoel de groenten. Snijd de komkommer eerst in lange kwarten, snij dan de waterige zaadlijsten weg en verdeel ze dan in blokjes van een halve centimeter breed.
Maak de lente-uitjes schoon en snipper ze in fijne ringen
Snij de kleine tomaten in kwartjes.
Snij het stuk rode ui in hele fijne halve ringen. Meng de stukjes komkommer, lente-ui, rode ui en tomaten in een schaal.
Verhit de grillpan op een stevig vuur. Laat ze tot 10 minuten opwarmen.
Schil de rode paprika met een dunschiller. Snij de vrucht in kwarten, verwijder de zaadlijsten en druppel er een beetje olijfolie over. Leg ze in de hete grillpan.
Draai de stukken paprika tijdig om, grill ze nog even verder en snij ze nadien in gelijke blokjes. (Hou de grillpan heet.)
Snij de feta in kubusjes en strooi de bleke kaas samen met de blokjes gegrilde paprika en de kleine olijven bij de andere fijne groenten.
Snipper de blaadjes platte peterselie.
Voeg de groene kruiden en de afgekoelde Griekse pasta toe. Lepel de yoghurt bij de pastasla met groenten en meng zorgvuldig. Breng de salade op smaak met een scheutje witte wijnazijn, een beetje (cayenne)peper en zout.
Grill de gemarineerde stukjes lamsvlees. (Zonder teveel olie, want je wil geen vlam in de pan.) Draai ze tijdens het bakken een paar keer om, tot elk blokje vlees in de kern rosé gebakken is. (Snij ter controle een stukje door.)
Verzamel satéstokken en prik de stukjes gegrild vlees erop.
Schep pastasalade op de borden en serveer ze met een Griekse spies.
Souvlaki van lamsvlees met groenten en Griekse pasta