Soljanka

Na de val van de Berlijnse muur reisde Jeroen met zijn vader en broers door Oost-Duitsland. Daar at hij voor het eerst Soljanka, een soep waarvan de oorsprong in Rusland en Oekraïne ligt. De bijzondere smaak van deze lichtzure maaltijdsoep is hem altijd bijgebleven.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 4 ajuin
  • 0 een scheut olie met neutrale smaak
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g soepvlees
  • 3 rookworst
  • 4 tomaat
  • 40 g tomatenpuree
  • 3 rode paprika
  • 0 paprikapoeder
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 scheut witte wijn
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 100 g augurken
  • 2 citroen
  • 0 een handvol peterselie
  • 4 eetlepel zure room

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Soljanka

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

tip
Je kunt ook bouillon van blokjes gebruiken of zelfs water. Het soepvlees, de rookworst en de groenten geven veel smaak.

Verwarm een scheut olie in een soepketel. Pel en snipper de uien. Stoof ze in de olie.

Pel en snipper de knoflook. Plet met een mes en doe de tenen bij de uien.

Stoof het soepvlees samen met de uien. Snijd de rookworst in stukjes en doe ze in de soepketel.

Snijd de tomaten in blokjes.  Doe ze bij het vlees en de uien.  Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat even mee bakken.  Schil de paprika's en verwijder de zaadlijsten.  Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe het in de soepketel.

Kruid met paprikapoeder, peper en zout.

Giet de warme bouillon en een flinke scheut witte wijn bij het vlees en de groenten. Leg de tijm en laurier in de soepketel. Zet een deksel op de ketel en laat minstens 1,5 uur garen op een matig vuur.

Snijd de augurken fijn.

Snijd een halve citroen in plakjes. 

Snipper de peterselie.

Pers de rest van de citroenen. Doe het citroensap en de gesnipperde augurken bij de soep.

Serveer de soep met een plakje citroen, gesnipperde peterselie en een lepel zure room.

Soljanka