Soepje van cavaillon met parfait van citroen

Voor een parfait heb je geen roomijsmachine nodig. Je maakt het ‘beslag’ en laat het opstijven in de diepvriezer. Jeroen geeft er meloenballetjes bij, gemarineerd in een beetje Cointreau.

Ingrediënten

  • 3 ei
  • 60 g kristalsuiker
  • 1 blaadje gelatine
  • 2 citroen
  • suikersiroop
  • 2.5 dl room
  • 2 meloen
  • 2 dl vlierbloesemsap
  • 20 g bloemsuiker
  • 5 cl Cointreau
  • enkele takjes munt

Benodigdheden

  • een garde
  • huishoudfolie
  • een springvorm met een doorsnede van 24 cm en 7 cm hoog
  • een uitsteekring met een diameter van 6 à 7 cm
  • een parisiennelepeltje
  • een elektrische staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De citroenparfait

Splits de eieren.

Klop de eierdooiers met de suiker luchtig (tot ruban) met een garde.

Week de gelatine in koud water.

Pers de citroenen. Leng het sap aan met suikersiroop tot 1 dl.

Verwarm het gezoete citroensap op het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op.

Giet wat citroensap op de ruban en roer los. Doe de losgeklopte ruban bij de rest van het citroensap en laat al roerend indikken op een laag vuur.

tip Om te controleren of het mengsel dik genoeg is, dompel je er een houten lepel in. Trek een streep met je vinger over de lepel. Als de lijn blijft staan, is het mengsel dik genoeg.

Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de eiwitten stijf.

Klop de slagroom op tot yoghurtdikte.

Spatel eerst het eiwit door het eier-citroenmengsel en dan de room.

Bekleed de bodem van een springvorm met plasticfolie.

tip Je kunt ook een langwerpige cakevorm gebruiken in plaats van een springvorm.

Schep het beslag in de vorm en zet minstens 2 uur in de diepvriezer.

Het soepje van cavaillon

Snijd de meloenen in twee en verwijder de pitten. Haal er bolletjes uit met een parisiennelepel.

Haal de rest van het vruchtvlees (de ‘parures’) uit de schil en doe er het vlierbloesemsap bij. Mix tot een soepje met de staafmixer en giet door een zeef.

Meng de meloenballetjes met bloemsuiker en Cointreau (‘givreren’). Laat ze marineren.

Afwerken en serveren

Neem de parfait uit de diepvriezer en haal hem uit de vorm. Houd de rand van de springvorm even onder stromend heet water zodat de parfait loslaat. Zorg dat er geen water in de parfait komt.

Dompel de uitsteekring in heet water.

Snijd met een uitsteekring rondjes uit de parfait. Leg ze in kommetjes.

Giet wat van het soepje rond de parfait.

Leg een paar gemarineerde meloenballetjes op de parfait en werk af met een takje munt.

Soepje van cavaillon met parfait van citroen