Soep van zoete aardappel, koolrabi en lavasolie

Nog eens een heerlijke soep met stukken, zo maakt Jeroen ze ook graag. In dit recept gebruikt hij een aantal heerlijke, maar toch niet zo alledaagse groenten zoals de zoete aardappel en een koolrabi. Daarbij serveert hij een olie die extra smaak geeft aan de soep, gebaseerd op lavas of maggikruid. Zeker het proberen waard!

Ingrediënten

  • een scheut olijfolie
  • 3 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 1 koolrabi
  • 2 stengels selder
  • 4 wortel
  • 2 zoete aardappel
  • een halve chilipeper
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • paprikapoeder
  • kurkuma
  • oregano
  • komijn
  • 400 g tomatenblokjes
  • 3 liter groentebouillon
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 bussel lavas
  • 2 dl olijfolie
  • enkele blaadjes basilicum

Benodigdheden

  • Blender

Partners

Bereiding

Soep

Laat een scheut olie heet worden in een pot. Snijd de sjalotten in ringen, plet de look en stoof ze aan.

Snijd vervolgens de groenten in blokjes: selder, wortelen, koolrabi en de zoete aardappel. Voeg ze toe aan de sjalotten en de look.

Voeg de chilipeper en de tomatenpuree eraan toe en laat het geheel nog even stoven. Kruid de groenten met paprikapoeder, komijn, oregano en kurkuma.

Voeg de tomatenblokjes en de bouillon eraan toe en breng aan de kook. Maak een kruidentuil met de rozemarijn, de tijm en de laurier en, voeg hem toe aan de soep.

Lavasolie

Pluk de blaadjes van de lavas en doe ze in de pot van de blender met de olijfolie. Laat de blender 10 minuten zachtjes draaien. De olie moet de kleur van de lavasblaadjes krijgen. Giet de lavasolie tot slot door een fijne zeef.

Schep wat soep in een kom en werk af met wat lavasolie en enkele blaadjes basilicum. Serveer met brood.

Soep van zoete aardappel, koolrabi en lavasolie