Soep van witte kool met croutons van kikkererwten en curry-olie

Soep maak je nooit voor vier. Maak een grote soepketel vol en vries ze in. Zo kun je op dagen dat het vooruit moet gaan snel een bord soep op tafel zetten.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • 3 ajuin
  • 1 stronk prei
  • 1 selder
  • 0.5 witte kool
  • 1 aardappel
  • 0.5 koffielepel korianderzaad
  • 0.5 koffielepel komijnzaad
  • 0.5 koffielepel kardemom
  • 0.5 koffielepel peperbolletjes
  • 0.5 koffielepel chilivlokken
  • 0.5 koffielepel foelie
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 1 teen knoflook
  • zout
  • 1 blik kikkererwten
  • olijfolie
  • zout
  • paprikapoeder
  • knoflookpoeder
  • currypoeder
  • currypoeder
  • kurkumapoeder
  • druivenpitolie
  • een scheut room
  • witte peper

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • een kookbuiltje
  • een siliconen matje of bakpapier
  • keukenpapier
  • een fijne zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken vind je hier.

Verwarm een scheut olijfolie in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de olie maar laat ze niet kleuren.

Maak de prei en de selder schoon. Snijd ze grof en doe ze bij de uien.

Snijd de witte kool in stukken. Doe ze ook in de soepketel.

Schil de aardappel, snijd ze in stukken en doe ze bij de rest van de groenten. Laat alles stoven zonder te kleuren.

Verwarm een kleine pan op het vuur. Kneus het korianderzaad, komijnzaad, de kardemom en de peperbollen in een vijzel. Doe er de chilivlokken en de foelie bij en rooster de specerijen in de pan.

tip Door de specerijen te kneuzen en even te roosteren, laten ze heel veel van hun smaak vrij.

Doe de geroosterde specerijen met wat laurier en tijm in een kookbuiltje.

Giet de warme groentebouillon bij de groenten en vul aan met water tot alle groenten onder staan. Hang het kookbuiltje in de soep.

Kneus en pel de knoflook. Doe hem bij de soep. Kruid met zout en laat op een laag vuur onder deksel 30 tot 45 minuten garen.

De croutons van kikkererwten

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Giet de kikkererwten af en droog ze met een keukenhanddoek. Haal de losgekomen vliesjes weg.

Doe de kikkererwten in een kom en besprenkel ze met olijfolie. Kruid met zout, paprikapoeder, knoflookpoeder en currypoeder. Meng alles goed door elkaar en stort de kikkererwten op een bakplaat met bakpapier of een siliconen matje.

Bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.

De curry-olie

Meng wat currypoeder met kurkuma en een flinke scheut druivenpitolie. Laat trekken terwijl de kikkererwten in de oven staan.

Leg een stuk keukenpapier in een fijne zeef. Giet er de curry-olie door en vang op.

Afwerken en serveren

Haal het kookbuiltje uit de soep. Mix de soep met een staafmixer en giet ze door een zeef. Werk af met een scheut room en kruid met witte peper.

Serveer de soep met croutons van kikkererwten en een lepeltje curry-olie.

Soep van witte kool met croutons van kikkererwten en curry-olie