Soep van seizoensgroenten

Jeroen gaat aan de slag met prei, groene kool, bloemkool, selder, courgette, andijvie en pastinaak. En om wat extra beet en smaak in de pot te stoppen gebruikt hij simpelweg enkele stukken soepvlees. Dit is een soep die niet op 1-2-3 klaar is, en toch is er weinig werk aan. Probeer het en maak maar meteen een flinke ketel klaar. Een mens kan nooit te weinig soep in huis hebben.

Ingrediënten

  • 400 g soepvlees
  • 1 ui
  • 1 pastinaak
  • 1 prei
  • 0.5 kool
  • 2 stengel selder
  • 0.5 courgette
  • 0.5 bloemkool
  • 0.5 andijvie
  • 1 teentje look
  • laurier
  • tijm
  • 2 takje rozemarijn
  • 2 takje salie
  • 1 klontje boter
  • 1 bussel waterkers
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een eindje keukentouw
  • een zeef

Partners

Bereiding

Vooraf

Voeg alle ingrediënten voor een groentebouillon samen en voeg er de kalfsbeenderen aan toe. Breng alles aan de kook. Het recept voor de kalfsbouillon vind je hier. Maak bij voorkeur een flinke hoeveelheid klaar en vries een deel van de fond in. Dit is de basis voor ontelbaar veel soepen, sauzen en bereidingen.

Voeg het soepvlees pas toe als de fond zacht kookt. Laat het vlees een paar uur meegaren op een zacht vuur, want dan wordt het vlees botermals.

De soep

Snipper de ui fijn en plet de look tot pulp.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Verhit een ruime soepketel of stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in en stoof de stukjes ui met de lookpulp.

Spoel alle groenten en dan begint het snijwerk. Hou een scherp koksmes bij de hand.

Schil de pastinaak en snij de pastinaak in kubusjes. Deze groente is intussen geen vergeten groente meer, want veel mensen hebben de zachtzoete pastinaak herontdekt.

Snij de preistam in grove halve ringen. Voeg de stukjes pastinaak en prei bij de uien en roer.

Snij de groene kool in kwarten en verwijder het taaie stuk bij de steel. Snij de kool in fijne reepjes. Wat je overhoudt kan je gebruiken voor diverse andere bereidingen.

Snij de selderstengels en de courgette in stukjes. Laat ook deze groenten meestoven.

Maak de bloemkool schoon en snij ze in fijne roosjes.

Laat de bloemkoolroosjes nog even mee stoven en schenk er dan de gezeefde blanke fond bij. Leg ook de stukken soepvlees (boelie) in de soep.

Maak een bouquet garni van tijm, laurier, enkele blaadjes salie en rozemarijn. Bind het kruidentuiltje samen met keukentouw en dompel het onder in de soep.

Voeg alvast een snuifje zout toe en wat peper van de molen. Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Snij het taaie hart uit de andijvie. maak de bladeren los en snij de groente in fijne reepjes. Spoel de stukjes andijvie onder stromend water en laat ze uitlekken.

Pluk de blaadjes van de waterkers en spoel ze voorzichtig schoon. Snij de waterkers zeer fijn.

Zet de andijvie en de waterkers even opzij tot de seizoensminestrone gaar is. Schep het soepvlees uit de pot en pluk het draadjesvlees los. (Let op, het vlees is gloeiend heet.)

Voeg de andijvie en de waterkers kort voor het serveren toe aan de soep. Laat het zachte groen even warmte opnemen. In geen tijd is het beetgaar.

Meng tenslotte de stukjes mager soepvlees door de seizoensminestrone. Proef de soep en kruid ze naar smaak met peper van de molen en wat zout.

Soep van seizoensgroenten