Soep van schorseneren, raap, spekjes en tarwe

Een kommetje pittige wintersoep om de lage temperaturen de baas te zijn. Deze soep is op en top winters dankzij de schorseneren en rapen als basisgroenten. De garnituur van knapperig spek en tarwekorrels maakt er een volwaardige lunch van.

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 kg schorseneren
  • een flinke klont boter
  • 400 g gerookt spek
  • 3 ajuin
  • 2 rapen
  • 4 teentje look
  • 2 aardappel
  • 3 liter groentebouillon
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 flinke snuif selderijzout
  • peper
  • 200 g tarwekorrels
  • 2 eetlepel mosterd
  • zure room
  • enkele sprieten bieslook

Benodigdheden

  • blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Vul een mengkom met water en pers er het sap van een citroen bij. Leg er de citroen vervolgens ook bij.

Spoel de schorseneren, schil ze en snijd er de uiteinden af. Snijd de schorseneren vervolgens in twee en leg ze in het citroenwater.

Zet een casserole op het vuur en laat er een flinke klont boter in smelten. 

Snijd de dikke plakken gerookt spek in stukken. Bak het spek in de casserole.

Pel de uien en schil de rapen. Snijd de groenten grof. 

Haal het spek uit de casserole en stoof er de rapen en uien in aan.

Haal de schorseneren uit het citroenwater en snijd de groenten in stukken.

Voeg de schorseneren toe aan de casserole.

Pel de teentjes look en voeg ze toe aan de stovende groenten.

Schil de aardappelen en voeg ze in grove stukken toe aan de casserole.

Giet er de groentebouillon bij.

Maak een bouquet garni van enkele takjes rozemarijn, enkele takjes tijm en enkele laurierblaadjes. Doe de bouquet garni bij de soep.

Breng de soep verder op smaak met selderijzout en zout. Laat de soep een uurtje zachtjes verder garen op het vuur.

Kook de tarwe gaar volgens de verpakking.

Breng de soep verder op smaak met zout en voeg er de mosterd aan toe.

Haal de bouquet garni uit de soep en giet de soep in de beker van de blender. Mix de soep voorzichtig fijn.

Giet de tarwe intussen af.

Giet wat van de soep in een kommetje.

Werk de soep af met de zure room, de tarwe, enkele stukjes gerookt spek en wat fijngesnipperde bieslook. 

Soep van schorseneren, raap, spekjes en tarwe