Soep van koolrabi met pesto van waterkers en walnoten

Zondagse soep was bij Jeroen thuis soep waar een beetje room in zat. Zoals deze soep van koolrabi, een minder bekende groente. Jeroen werkt ze af met een pesto van waterkers. Omdat zowel koolrabi als waterkers een wat scherpere smaak hebben, passen ze uitstekend bij elkaar.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 0 boter
  • 3 ajuin
  • 4 koolrabi
  • 4 stengels bleekselder
  • 2 aardappel
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 2 dl room
  • 60 g walnoten
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 teen knoflook
  • 1.5 dl olijfolie
  • 0.25 limoen
  • 1 bussel waterkers

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een puntzeef

Partners

Bereiding

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf bouillon te maken, vind je hier.

Smelt een klont boter in een soepketel op het vuur.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

Schil de koolrabi’s en snijd ze in stukken. Stoof ze met de uien.

Spoel de bleekselder en snijd de stengels in stukken. Doe ze ook in de kookpot.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Stoof ze mee aan.

Giet de warme groentebouillon over de groenten.

Leg er de tijm en laurier bij.

Kruid met peper en zout. Zet een deksel op de soepketel en laat 30 minuten garen op een zacht vuur.

Haal de tijm en laurier uit de soepketel. Voeg er de room aan toe en laat even mee koken.

Mix de soep en giet ze door een zeef.

De pesto van waterkers en walnoten

Doe de walnoten in de hakmolen met de parmezaan, de gepelde knoflook, de olijfolie en het sap van de limoen. Mix.

tip
In plaats van walnoten kun je eenzelfde hoeveelheid pijnboompitten gebruiken. Rooster ze kort in een likje olijfolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Spoel de waterkers en laat uitlekken. Hou een paar toefjes opzij voor de afwerking.

Doe de waterkers ook in de hakmolen en kruid met peper en zout. Mix tot pesto.

Serveren

Serveer de soep met een lepel pesto. Werk af met enkele blaadjes waterkers.

Soep van koolrabi met pesto van waterkers en walnoten