Soep van kikkererwten met tandoori-room

Jeroen maakt de soep ten voordele ‘Te Gek!?’. De actie bestaat 10 jaar en wil psychische problemen in Vlaanderen meer bespreekbaar maken. Maak de soep thuis, of kom ze proeven tijdens diverse evenementen van ‘Te Gek!?’. Zo kan je op een smakelijke manier de actie steunen.

Ingrediënten

  • 1 kg kikkererwten
  • 2 preistengel
  • 4 stengel selder
  • 2 ui
  • 2 wortel
  • 2 teentje look
  • 3 gerookt spek
  • 3 liter kippenbouillon
  • 4 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 1 boter
  • peper
  • zout
  • 2 dl zure room
  • 1 bussel koriander
  • 1 tandooripasta
  • 1 koffielepel Harissa
  • 40 g uitjes

Benodigdheden

  • een ruime zeef
  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi en verwarm verse kippenbouillon. Een ketel verse bouillon maken is al even eenvoudig. Het recept voor deze bouillon vind je hier. Een snelle bouillon maak je met bouillonblokjes of –poeder. Pas in dat geval het zoutgehalte aan, omdat de kant-en-klare bouillonproducten doorgaans veel meer zout bevatten dan een verse ketel.

Wens je de soep vegetarisch te bereiden? Laat het spek weg, en vervang de kippenbouillon door een groentebouillon.

De soep maken

Spoel de preistammen en de stengels selder. Snij de prei overlangs in twee, zodat je restjes aarde van tussen de compacte bladeren spoelt.

Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of een soepketel. Geef de plakken gerookt spek een korte bakbeurt op een matig vuur. (Dikkere lapjes spek, kan je ook in grove stukken snijden.)

Snij de gepelde uien grof. Pel en kneus de tenen look. Stoof ui en look mee met het kortgebakken spek.

Voeg na en paar minuten ook de stukken prei en selder toe. Laat de groenten even stoven.

Schil de wortelen, snij ze in grove stukken en doe ze in de pot.

Verzamel blaadjes laurier en takjes tijm. Roer ze doorheen de gestoofde groenten. (Naar wens samengebonden met een eindje keukentouw.) Laat alles verderstoven op een zacht vuur.

Open de blikken met kikkererwten, giet ze in een zeef en spoel ze onder koud stromend water. Laat de erwten uitlekken.

OPM: Werk je liever met gedroogde kikkererwten? Week ze dan vooraf een nachtje in koud water.

Schenk de warme kippenbouillon in de soepketel. De vezelrijke kikkererwten zullen de soep indikken. Mogelijk moet je straks wat extra water toevoegen.

Voeg een snuif zout toe en peper van de molen. Plaats het deksel gekanteld op de pot en laat de soep minstens 30 minuten koken op een zacht vuur. Langer kan nooit kwaad.

De tandooriroom

Meng de zure room met de specerijenpasta. De ‘tandoorimix’ is een mengeling van Indiase origine.
Spoel takjes koriander en snipper de blaadjes en malse stelen fijn. Roer het groen door de kruidige zure room.
Verwijder de uitgekookte tijm en laurier. Mix de soep glad met de staafmixer. Beslis nadien of je de soep wenst te zeven, voor een meer fluwelig resultaat.
Proef en kruid de soep naar smaak met extra zout en vers gemalen peper.
Serveer de soep in diepe borden of soepkommen. Lepel in ieders portie wat van de zure room ‘tandoori’.
Werk de porties soep af met een portie krokant gebakken uitjes.
Soep van kikkererwten met tandoori-room