Soep van groene kool ‘in brodo’

Op koudere dagen zal je blij zijn als deze stevige herfstbouillon op het menu staat. ‘In brodo’ betekent letterlijk ‘in bouillon’. Deze soep maak je dan ook op basis van een verse bouillon van kippenvleugels en een handvol groenten. Het resultaat is een lekker dikke maaltijdsoep met groene kool, spekjes en pasta boordevol smaak!

Ingrediënten

  • 3 ajuin
  • 3 wortel
  • 4 stengels selder
  • 2 kg kippenvleugel
  • 3 liter water
  • zout
  • peper
  • een snuif kruidnagel
  • een snuif venkelzaad
  • een takje rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 200 g gerookt spek
  • 1 ajuin
  • 4 tenen look
  • 0.5 groene kool
  • 1 stengel prei
  • 3 stengels selder
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • 250 g orecchiette
  • zout
  • 1 theelepel mosterd

Benodigdheden

  • een zeef
  • een grote stoofpot

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De kippenbouillon

Maak de uien en wortelen schoon en snijd ze grof. Stoof de groenten aan in een scheut olijfolie.

Spoel de selder grondig en snijd de stengels en het loof grof. Doe ze bij de andere groenten.

Leg de kippenvleugels mee in de pot.

Vul de pot met 3 liter water of tot de groenten en de kip onder staan. Kruid de bouillon met zout, gemalen peper, (gemalen) kruidnagel, venkelzaad, rozemarijn, laurier en tijm. De verse kruiden hoef je niet op te binden.

Laat de bouillon trekken.

De soep van groene kool

Verwijder het zwoerd van het spek. Je kan het mee laten trekken in de bouillon.

Snijd het spek in kleine reepjes of blokjes.

Verwarm een scheut olijfolie in een grote pot en bak er de spekjes in.

Snipper een ui fijn. Pel de teentjes look en snijd ze grof. Laat mee aanstoven met de spekjes.

Maak de groene kool schoon: verwijder de buitenste bladeren en snijd de wortel aan de onderkant weg. Halveer de kool en snijd de helft in grove stukken. Laat mee aanstoven.

Spoel de prei en de selder grondig en snijd de groenten fijn. Laat mee aanstoven.

Voeg laurier en tijm toe.

Bevochtig de soepgroenten met 3 liter van de verse kippenbouillon die je net gemaakt hebt. Zorg dat je enkel de bouillon (zonder de groenten, kruiden en stukken kip) overgiet met behulp van een zeef of schep de bouillon over met een pollepel.

tip Vul de pot waar je net bouillon in gemaakt hebt opnieuw met water en laat de groenten, kruiden en kippenvleugels opnieuw trekken voor een extra pot verse bouillon om te bewaren voor later.

Doe de orecchiette rechtstreeks in de soep en laat ze garen.

Voeg tenslotte nog een beetje mosterd en een flinke snuif zout toe.

Vis de de laurierblaadjes en de tijmtakjes uit de soep.

Serveer enkele pollepels soep met stukjes groene kool, pasta en spekjes in een diep bord. Smakelijk! 

Soep van groene kool ‘in brodo’