Soep Stroganoff

Een lekker grote pot soep gebaseerd op een bereiding uit de Russische keuken die je waarschijnlijk bekend in de oren klinkt: boeuf Stroganoff. Vaste waarden in dit gerecht zijn dunne reepjes rundvlees, groenten zoals tomaat en paprika en een pittige toets zoals rode chilipeper. Jeroen maakt er een volwaardige maaltijdsoep van door er noedels bij te serveren.

Ingrediënten

  • 600 g bavette
  • boter
  • 4 rode paprika
  • 4 ajuin
  • 2 tenen look
  • 2 stengels selder
  • 0.25 chilipeper
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • een snuif komijn
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • een snuif paprikapoeder
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 liter groentebouillon
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes oregano
  • peper
  • zout
  • enkele takjes krul- of bladpeterselie
  • 200 g eiernoedels
  • 200 g diepvrieserwten
  • een scheut Engelse saus
  • 100 g zure room

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd het rundvlees in dunne lapjes en daarna in reepjes of blokjes.

Smelt een flinke klont boter in een grote pot en bak het vlees in de bruisende boter. Begin met de helft van het vlees zodat de boter niet te snel afkoelt.

Schil de uien. Verwijder ook de schil en de zaadjes van de paprika’s. Snijd alle groenten in sliertjes of reepjes en doe ze bij het vlees in de pot.

Schil de look en plet de teentjes. Doe ze bij de groenten en het vlees.

Spoel de selder onder koud stromend water en snijd ze in kleine stukjes. Laat mee garen in de pot.

Snijd het stukje chilipeper fijn en doe het in de pot.

Voeg de tomatenpuree, komijn, paprikapoeder en gerookt paprikapoeder toe en roer alles goed.

Voeg nu ook de tomatenblokjes toe en de groentebouillon toe.

Maak een bouquet garni van tijm, rozemarijn, laurier en oregano. Leg ze in de pot en voeg ook een snuif zout en wat peper toe.

Laat de soep minstens een uur pruttelen.

Spoel de peterselie en snijd fijn.

Kook de noedels gaar zoals aangegeven op de verpakking en laat uitlekken.

Voeg 10 minuten voor het serveren de erwtjes toe aan de soep en laat ze kort meegaren. Voeg ook een scheut Engelse saus en wat extra zout toe.

Schep eerst wat noedels in een soepkom of -bord en giet de soep erover. Werk af met een lepel zure room en wat fijngesneden peterselie. Smakelijk!

Soep Stroganoff