Soep met gerookte schelvis

Deze bleke soep is een echte smaakbom. De bouillon maak je op basis van melk die de heerlijke smaak van de gerookte schelvis gemakkelijk absorbeert. En omdat een bord soep altijd een beetje moet verrassen, gebruik je fijne stukjes vis, lekkere dobbelstenen van halfharde kaas en verse bieslook als garnituur.

Ingrediënten

  • 1 kg schelvis
  • 1 liter water
  • 1 liter melk
  • 1 steranijsje
  • tijm
  • 4 blaadje laurier
  • peper
  • 2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 4 stengel selder
  • 3 aardappel
  • 2 kaas
  • bieslook
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot

Benodigdheden

  • een fijne zeef
  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De visbouillon

Zet een ruime pot op een matig vuur en doe er de melk in en evenveel water. Laat het mengsel aan de kook komen. Melk heeft de eigenschap om zeer veel smaak op te nemen.
Snij de gerookte schelvis in grote stukken. Verdeel één filet in 3 tot 4 gelijke stukken en leg ze in de melk met water.
Voeg wat kruiden toe aan de visbouillon. Begin met wat steranijs (wat heerlijk smaakt bij vis), enkele takjes verse tijm en laurierblaadjes. Draai het dopje van de pepermolen los, zodat je wat grof gemalen peper kan toevoegen. De bouillon mag vrij sterk gekruid zijn.
Laat de visbouillon 20 minuten pruttelen op een zacht vuur. Schep nadien de stukken vis uit de bouillon. De vis wordt een garnituur voor de soep. Gebruik een mesje om de stukken gerookte schelvis in stukjes te delen. Verwijder het vel van de schelvis en controleer opdat er geen graatjes in achterblijven.
Zeef de bouillon door een fijne zeef zodat alle kruiden en stukjes peper eruit verdwijnen.

De soep

Pel de uien en snij ze in grove stukken.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Pel de knoflook en snij het teentje grof.

Verhit een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.

Stoof de stukken ui en look in de bruisende boter. Roer regelmatig even in de pot.

Verwijder het donkerste loof van de prei en snij de stam overlangs. Trek enkele stengels van de (bleek)selder. Spoel de groenten zorgvuldig onder stromend water zodat er geen zand of aarde in achterblijft.

Snij de prei en de selder grof en laat de stukjes groenten meestoven met de uien.

Schil de aardappelen en snij ze in grove blokjes. Doe de knollen ook in de stoofpot en roer. Laat de groenten 10 minuten stoven op een zacht vuur. (Zodat de ingrediënten niet kleuren.)

Giet de gezeefde visbouillon in de pot met groenten en aardappelen. Laat de soep nog ongeveer 20 minuten pruttelen tot de aardappelstukken gaar zijn.

Snij de korstjes van de dikke sneden smaakvolle halfharde kaas. Snij de kaas vervolgens in dobbelsteentjes.

Doe de helft van de kaasblokjes in de warme soep. De kaas maakt de soep smeuïg en vervangt bv. een scheut room. Laat de kaas even smelten.

Mix de bleke soep fluweelzacht met de staafmixer. Proef en kruid de soep indien nodig met wat peper en zout. Je kunt ook een beetje muskaatnoot gebruiken.

Spoel de pijpjes bieslook en snij ze heel fijn.

tip Je kunt ook wat verse kervel gebruiken.

De afwerking

Strooi op de bodem van elk soepbord een portie verbrokkelde schelvis. Leg er enkele blokjes kaas bovenop.
Lepel warme soep in de borden en werk ze af met wat snippers bieslook.
Soep met gerookte schelvis