Sodabrood met haringsalade

Sodabrood wordt gemaakt op basis van karnemelk en bicarbonaat. Het is een heel gemakkelijk brood omdat je het niet moet doen rijzen. Heel lekker met zelfgemaakte haringsalade.

Ingrediënten

  • 250 g tarwebloem
  • 250 g speltbloem
  • zout
  • een handvol havermout
  • 1 eetlepel bicarbonaat
  • een scheutje olijfolie
  • 4 dl karnemelk
  • 30 g havermoutvlokken
  • 2 sjalot
  • natuurazijn
  • 2 eetlepel bloemsuiker
  • 1 appel
  • 200 g haring
  • enkele takjes dille
  • 1 eetlepel peperbolletjes
  • 3 eetlepel honing
  • 2 eetlepel yoghurt
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • 1 koffielepel scherpe mosterd
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een keukenmachine met kneedhaak
  • een rechthoekige bakvorm voor brood

Partners

Bereiding

Het sodabrood

Verwarm de oven voor tot 230 °C.

Meng de tarwebloem met de speltbloem en een snuif zout. Doe er de havermout, het bicarbonaat en een scheutje olijfolie bij.

Giet er beetje bij beetje de karnemelk bij en kneed minstens 10 minuten in de keukenmachine.

Vet een bakvorm in en bestuif met bloem. Leg het deeg in de vorm.

Maak de bovenkant van het deeg wat nat. Strooi er een handvol havermoutvlokken over.

Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven op 230 °C.  Zet de temperatuur op 180 °C en laat 30 minuten verder bakken. Verstuif af en toe wat water over het brood.

De haringsalade

Pel en snipper de sjalotten. Giet er natuurazijn bij tot ze onder staan. Roer er de bloemsuiker door. Laat marineren.

Schil de appel en snijd hem in blokjes. Laat marineren met de sjalot.

Snijd de opgelegde haring in blokjes.

Giet de gemarineerde appel met sjalot door een zeef. Laat uitlekken.

Snipper de dille.

Kneus de roze peperbolletjes in een vijzel.

Meng de haring met de sjalot en de appel. Doe er de peperbolletjes, de yoghurt, de honing en de twee soorten mosterd bij. Schep goed door elkaar. Breng op smaak met dille, een flinke snuif peper en een beetje zout.

Afwerken en serveren

Serveer het sodabrood met de haringsalade.

Sodabrood met haringsalade