Snelle vissoep van Noordzeevis

Een vissoep maken hoeft niet altijd een hele karwei te zijn. Je kan vanaf nu genieten van dit snel en simpel vissoepje. De visgraten kan je vragen aan een lokale vishandelaar.

Ingrediënten

  • 1 scheut olijfolie
  • 3 ajuin
  • 5 stengel selder
  • 0.5 venkel
  • 4 wortel
  • 4 teentje look
  • 1 kg visgraat
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 flinke snuif cayennepoeder
  • 1 flinke snuif paprikapoeder
  • 1 dopje saffraan
  • 1 scheut cognac
  • 2 aardappel
  • 6 tomaat
  • 600 g vastkookaardappel
  • 1 scheut room
  • 1 klont boter
  • 800 g Noordzeevis
  • 1 bussel peterselie

Benodigdheden

  • Een puntzeef (of gewone zeef)
  • een mixer

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in een pan.

Pel de ajuinen en snijd ze grof. Stoof ze aan in de hete olijfolie.

Spoel de selder en de venkel. Snijd de selder in grove stukken. Voeg ze toe aan de stovende ajuin. Snijd de venkel in stukken en voeg ook toe aan de pot. 

Schil de wortelen en snijd in grote stukken. Voeg toe aan de stovende groenten. Pel de teentjes look en snijd in stukken. Stoof de look mee aan. 

Snijd de visgraten in enkele stukken en voeg toe aan de stovende groenten.

Doe er de tomatenpuree bij en roer onder de visgraten en groenten.

Breng op smaak met enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en rozemarijn, de steranijs, een flinke snuif cayennepoeder, een snuif paprikapoeder en een dopje saffraan.

Voeg er een flinke scheut cognac aan toe en laat meekoken. 

Blus het geheel met 2 liter water en laat op een zacht vuur koken.

Schil de aardappelen, snijd in grote stukken en voeg toe aan de soep.

Snijd de tomaten in grove stukken en doe ook bij de soep. Laat de soep 25 minuten doorkoken, tot alle groenten gaar en zacht zijn.

Schil de kleine aardappelen en kook ze net gaar in pot gezouten water.

Giet de soep door de zeef. Laat de soep even verder koken.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn.

Giet een flinke scheut room bij de soep en voeg er een klont boter aan toe. Mix de soep.

Snijd de vis in grote stukken. Breng op smaak met een flinke snuif zout en een flinke snuif cayennepeper. Pocheer de stukken vis in de soep en laat het geheel zachtjes inkoken.

Hak enkele takjes peterselie fijn.

Schep de soep en enkele stukjes vis op in een bord. Leg er wat aardappelen in. Werk de soep af met peterselie.

Snelle vissoep van Noordzeevis