Smurfentaart

Jeroen maakt de perfecte verjaardagstaart. Geef de smurf die dit dessert heeft uitgevonden een standbeeld!

Ingrediënten

  • 5 dl melk
  • 1 vanillestok
  • 4 eierdooier
  • 100 g kristalsuiker
  • 25 g vanillepuddingpoeder
  • 210 g boter
  • 420 g bloem
  • 80 g melk
  • 18 g gist
  • 1 ei
  • 0 een snuif zout
  • 30 g suiker
  • 150 g abrikoos
  • 150 g abrikozenconfituur
  • 5 dl room
  • 50 g bloemsuiker
  • 200 g witte chocolade

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper, K-vormig hulpstuk en kneedhaak
  • een garde
  • vershoudfolie
  • een taartvorm met een diameter van 26 cm en een hoogte van 3 cm
  • een kleine blender
  • een deegrol
  • een spuitzak (met gekarteld spuitmondje)

Partners

Bereiding

De pudding

Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze in een kleine pan op een zacht vuur.

Snijd intussen de vanillestok overlangs in twee en schraap er zoveel mogelijk zaadjes uit. Doe de zaadjes en de lege peul in de melk. Terwijl de melk opwarmt tot tegen het kookpunt geeft de vanille al z’n aroma af.

Scheid de eieren en verzamel enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Weeg de suiker en doe deze bij het eigeel.

tip
Het eiwit kan je invriezen en gebruiken voor een latere bereiding.

Laat de klopper van de machine alles mengen tot een bleke egale ‘ruban’, waarin alle suikerkorrels zijn opgelost. Dit duurt enkele minuten.

Voeg nadien het puddingpoeder toe. Dat zorgt in de eerste plaats voor de binding. Laat de machine alles grondig mengen.

Verwijder de vanillepeul uit de hete melk en schenk een klein deel ervan bij het eiermengsel. Roer meteen met een garde.

Giet nu de hele inhoud van de mengkom in de pan met de rest van de warme melk. Gebruik een matig tot zacht vuur en blijf continu roeren met de garde, tot je een gebonden pudding overhoudt. Kijk uit dat de pudding niet aanbrandt.

Stort de pudding in een schaal. Leg er een vel plasticfolie op en druk aan zodat er geen vel op komt. Bewaar koel.

Het deeg

Verwarm de boter tot ze wat malser is.

Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar met het K-vormig hulpstuk.

Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.

Giet de opgeloste gist bij de bloem met boter en kneed verder met de kneedhaak.

Doe er een snuifje zout, suiker en een ei bij. Kneed tot een elastisch deeg.

De taart afwerken

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem. 

Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad.

Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg.

Giet de abrikozen af en mix ze samen met de confituur in de blender. Mix tot een lopende gelei.

Lepel de afgekoelde pudding in een spuitzak en knip de top eraf.

Spuit de pudding over de taartbodem en strijk er de lopende abrikozengelei over.

Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak intussen de slagroom. Schenk de (volle) room in een mengkom en voeg de vanillesuiker toe. Klop de room met de garde (of een handmixer) tot een luchtige slagroom waarin de suikerkorrels zijn opgelost.

Plaats een gekarteld spuitmondje in de spuitzak en vul hem met de slagroom. Bedek de volledige oppervlakte van de taart met identieke toefjes slagroom. Decoreer van de rand naar het midden toe.

Werk de smurfentaart af met een royale laag witte chocoladeschilfers. (Gebruik kant-en-klare schilfers of rasp ze van een blok chocolade met behulp van een dunschiller.)

Smurfentaart