Slasoep met pistou, pancetta en bladerdeegstengels met za'atar

Sla is niet meteen iets wat je zou verwachten in een soep, maar het resultaat zal iedereen verbazen. Met krokant gebakken pancetta, eenvoudige soepstengels van bladerdeeg en za'atar en wat Provençaalse pesto (pistou) waan je je meteen op vakantie!

Ingrediënten

  • 2 krop kropsla
  • 3 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 2 stengels selder
  • 1 stengel prei
  • 2 frietaardappelen
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 3 liter bouillon
  • 100 g pancetta
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • flinke snuif za'atar
  • 1 potje kruidenkaas
  • 2 bussel waterkers
  • enkele basilicumblaadjes

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven al voor op 190°C en was de kroppen sla in koud water. Laat de sla uitlekken en hou de kern van de sla aan de kant voor de afwerking later.

Pel de ui en de look en snijd ze grof. Laat een klont boter smelten in een pot en stoof de ui en de look aan.

Snijd de groenten grof: selder, aardappel, prei en rest van de sla en voeg ze toe aan de ui en de look.

Maak een bouquet garni van laurier en tijm en voeg hem toe, gevolgd door de bouillon.

Leg de dunne plakjes pancetta op een ovenplaat met bakpapier en rooster ze 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Snijd het bladerdeeg in fijne repen van ongeveer 1,5 cm breed. Leg deze naast elkaar op een bakplaat. Kluts de dooier met een scheutje water. Strijk het mengsel over de reepjes bladerdeeg, besprenkel met za’atar. Haal de bladerdeegstengels uit de oven wanneer ze goudbruin zijn.

Snijd de kernen van de sla fijn en doe ze in een kom.

Laat de soep gaar koken en haal de bouquet garni eruit. Voeg de kruidenkaas en waterkers toe aan de soep en mix alles glad in de blender. Pas op met warme bereidingen te mixen, bouw langzaam op in snelheid.

Kruid de soep af met wat peper en zout en werk af met een takje basilicum en de fijn gesneden kropsla harten.

Doe de soep in een diep soepbord, leg de geroosterde pancetta in het midden van het bord in de soep en serveer met de bladerdeegstengels.

Slasoep met pistou, pancetta en bladerdeegstengels met za'atar