Slasoep met komkommer, kruidenkaas en gerookte heilbot

Als we aan sla denken, stellen we ons een frisse salade voor bij de frietjes of als een volwaardig gerecht. Deze keer zetten we de sla in de spotlight met deze overheerlijke slasoep met komkommer en een toast met kruidenkaas en gerookte heilbot. Hmmm.

De ingrediënten van dit recept zijn specifiek berekend voor een groep van 4 personen.

Ingrediënten

  • 2 krop kropsla
  • boter
  • 4 ajuin
  • 1 komkommer
  • 2 tenen knoflook
  • 2 liter groentebouillon
  • 1 aardappel
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes oregano
  • enkele blaadjes laurier
  • peper
  • een snuifje zout
  • 100 g kruidenkaas
  • 0.5 bussel peterselie
  • enkele takjes dragon
  • 0.5 bussel bieslook
  • 2 theelepel mierikswortel
  • enkele sneden brood
  • gerookte heilbot
  • tuinkers

Benodigdheden

  • Een vergiet
  • Een pollepel
  • Een blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep maken

Was de sla grondig en giet af. 

Zet een grote pot op het vuur en smelt een klontje boter.

Pel de ui en snijd in grove stukken. Stoof de ui aan. 

Spoel de komkommer en snijd in schijfjes. Laat ook mee aanstoven. 

Pel en kneus de knoflook. Voeg samen met de sla toe bij de ajuin en komkommer. Houd enkele slahartjes langs de kant om later te gebruiken als garnituur. 

Bevochtig de groenten met de bouillon. 

Schil de aardappel en snijd in grove stukken. Laat mee koken in de soep.

Maak een bouquet garni met tijm, rozemarijn, oregano en laurier. Leg de kruidentuil in de soep. 

Breng de soep op smaak met een snuifje zout en een draai van de pepermolen.

Zet het deksel op de pot en laat alles koken. 

De toast met kruidenkaas bereiden

Zet de oven aan op de grilstand. 

Snijd de kruiden fijn en meng onder de kruidenkaas. 

Voeg de mierikswortel toe om de kruidenkaas wat pittiger te maken. Kruid af met flink wat peper. 

Snijd het brood met een gekarteld mes in dikke sneden en rooster tot ze goudbruin zijn. 

Haal de kruidentuil uit de soep en giet de helft in de blender. Mix tot een glad geheel. Voeg aan de andere helft wat kruidenkaas toe en mix ook glad. Giet beide delen terug bij elkaar en roer om. 

Smeer wat van de kruidenkaas op de toast en beleg met de gerookte heilbot. Werk de toast af met tuinkers. 

De soep afwerken

Voeg als garnituur wat van de knapperige slahartjes toe aan de soep. 

Smullen maar!

Slasoep met komkommer, kruidenkaas en gerookte heilbot