Slasoep met caesar baguette

Jeroens moeder maakte vaak slasoep met ‘uitgeschoten’ sla. Het is dus een recept dat hij heel goed kent. Bij de fluwelige soep past een broodje dat geïnspireerd is op de bekende caesarsalade.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • arachideolie
  • 3 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 1 stengel prei
  • 1 teen knoflook
  • 1 aardappel
  • enkele takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 krop sla
  • peper
  • zout
  • 2 kipfilet
  • olijfolie
  • 100 g spek
  • 2 eierdooier
  • een halve teen knoflook
  • 1 koffielepel mosterd
  • enkele druppels worcestersaus
  • een scheutje dragonazijn
  • 6 ansjovisfilet
  • 2 dl arachideolie
  • cayennepeper
  • 1/4 citroen
  • 5 eetlepel yoghurt
  • 1 stokbrood
  • 100 g Parmezaanse kaas

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • een grillpan
  • een ovenschaal
  • een maatbeker

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken, vind je hier.

Verwarm een scheut olie in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze in stukken. Stoof ze in de olie.

Spoel de selder en de prei. Snijd de selderstengels en het wit van de prei in stukken en doe ze bij de ui.

Kneus en pel de knoflook. Doe het teentje bij de rest van de groenten.

Schil de aardappel en snijd hem in blokjes. Doe de blokjes in de soepketel en laat mee stoven.

Leg tijm en laurier in de soepketel.

Trek de kroppen sla uit elkaar. Houd de binnenste krokante blaadjes apart voor op het broodje.

Doe de rest van de sla bij de groenten. Giet er warme bouillon bij en kruid met peper en zout.

Laat de soep 20 tot 30 minuten garen met een deksel schuin op de soepketel.

De caesar baguette

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Laat een grillpan heet worden op het vuur.

Strijk de kipfilets in met olijfolie en kruid met peper en zout.

Grill de kipfilets aan beide kanten in de grillpan. Leg ze in een ovenschaal en laat verder garen in de voorverwarmde oven.

Leg de plakjes spek op een ovenplaat. Laat ze krokant worden in de oven.

De dressing

Doe de eierdooiers in een hoge maatbeker. Kneus en pel de knoflook. Snipper het teentje en plet met een mes. Doe de knoflookpulp bij de eierdooiers.

tip In een caesardressing hoort knoflook, maar gebruik niet te veel. De smaak van rauwe look kan erg overheersend zijn.

Voeg er worcestersaus, mosterd, een scheutje water, een scheutje azijn en de ansjovisfilets aan toe.

Mix met een staafmixer en giet er intussen de olie bij.

Kruid met cayennepeper en een klein snuifje zout. Pers er het partje citroen bij.

Voeg er de yoghurt aan toe en mix tot een gladde dressing.

Afwerken en serveren

Haal de tijm en laurier uit de soep en mix glad met de staafmixer.

Haal het spek uit de oven en laat het uitlekken op keukenpapier zodat het krokant wordt.

Haal de kip uit de oven en draai de filets om. Laat even rusten.

Snijd het stokbrood open. Smeer er wat dressing op. Verdeel enkele blaadjes sla over het brood.

Snijd de kipfilets in plakjes. Leg de plakjes kip op de sla en ga verder met het krokant spek.

Snijd de Parmezaanse kaas in krullen met een dunschiller. Leg de krullen op het broodje en werk af met een lepel dressing.

Serveer de baguette met een kom slasoep.

Slasoep met caesar baguette