Slagroomtaart met aardbeien

Het is de ‘taart der taarten’, een bom van hagelwitte slagroom en verse zoete vruchten. Wie van bakken houdt, kan de slagroomtaart met aardbeien niet links laten liggen. Het is een imposant stuk patisserie dat smeekt om geproefd te worden en zondig lekker smaakt…

Ingrediënten

  • 6 ei
  • 200 g suiker
  • 200 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 40 g boter
  • vanille-extract
  • snuifje zout
  • 1 liter room
  • 500 g aardbeien
  • 200 g aardbeienconfituur
  • 50 g chocolade
  • 50 g vanillesuiker
  • 50 g meringue
  • 1 vanillestokje

Benodigdheden

  • een ronde bakvorm met hoge opstaande rand (evt. springvorm
  • diameter ong. 23 cm)
  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met klopper
  • een grote zeef
  • een taartrooster
  • evt. 8 tandenstokers
  • een lang gekarteld (brood)mes
  • een (kleine) spatel
  • een rasp
  • een (plastic) spuitzak
  • een gekarteld spuitmondje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Gebruik eieren die op kamertemperatuur zijn.

Voor de biscuit

Weeg de juiste hoeveelheid suiker.

Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine. Laat de machine draaien en voeg de suiker toe zodra de eieren geklutst zijn. Laat de machine tot 10 minuten draaien, tot ze veranderd zijn in een schuimig wit mengsel, waarin de suikerkorrels zijn opgelost.
Doe de boter in een pannetje en smelt ze op een zacht vuur.
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Gebruik een beetje van de gesmolten boter om de binnenkant van de ronde bakvorm in te strijken. Bepoeder het vet nadien met een dun laagje bloem.
Schenk de gesmolten boter bij het schuimig mengsel van ei en suiker. Voeg druppels vanille-extract toe, een snuifje zout, wat bakpoeder en spatel alles door elkaar.
Weeg de bloem en zeef ze bij het beslag. Meng alles zorgvuldig zodat je geen klontertjes overhoudt. (Het volume zal een beetje verkleinen door de ‘zware’ bloem.)
Spatel het beslag in de bakvorm en schuif het in de oven van 180°C. Bak het gedurende ongeveer 40 minuten tot een luchtig biscuit. Ontvorm het gebak en laat het afkoelen. Bereid intussen de slagroom met vanille.

De vanilleroom

Schenk de volle room (met een hoog vetgehalte) in een mengkom. Voeg vanillesuiker toe en de zaadjes van een vanillestok. Snij hiervoor de peul overlangs in twee en schraap er met een mespunt de zwarte zaadjes uit. (Gebruik meer of minder suiker naar persoonlijke smaak.)
Klop de room (geduldig) op met de garde, of gebruik de keukenmachine met klopper. De room mag stevig zijn, maar vermijd dat het klodders boter worden.

De taart afwerken

Spoel de aardbeien schoon, laat ze uitlekken en verwijder dan pas de groene kroontjes.
Snij de afgekoelde biscuit in drie gelijke schijven. Een handig trucje van Jamie Oliver: Prik in de rand van het gebak een tandenstoker op 1/3 en op 2/3 van de hoogte. Draai het gebak een kwartslag en doe het opnieuw, tot je op 4 plaatsen een koppel tandenstokers hebt geprikt.
Gebruik een lang gekarteld (brood)mes en gebruik de tandenstokers als markering voor je snijwerk. Snij zorgvuldig, zonder druk te zetten op het mes.
Leg de twee bovenste schijven biscuit opzij. Laat de onderste op je werkvlak liggen.
Roer de aardbeienconfituur los en smeer een eerste laagje bovenop de schijf biscuit.
Snij een deel van de aardbeien in plakjes van enkele millimeters dik. Schik ze bovenop de aardbeienconfituur.
Lepel een laag slagroom op het fruit en strijk de room glad. Leg de middelste schijf biscuit er bovenop. Druk ze heel voorzichtig aan.
Herhaal het beleg: confituur, plakjes aardbei, slagroom.
Draai de ‘hoed’ van biscuit om en leg de schijf koek op de taart, met de kruimzijde naar boven.
Schep er een flinke laag slagroom bovenop en strijk de zoetigheid gelijkmatig over de taart. Gebruik kleinere porties room om de randen van de taart ook te voorzien van een egaal laagje wit. (Werk bij voorkeur met een kleine spatel.)
Plaats een gekarteld spuitmondje in een (plastic) spuitzak. Schep de rest van de slagroom erin.
Versier de taart naar persoonlijke keuze. Snij bijvoorbeeld meer aardbeien in dunne plakjes en kleef ze rondomrond vast in de slagroom op de taartrand.
Snij aardbeien (met het groene kroontje eraan) in kwartjes en schik ze decoratief bovenop de slagroomtaart. Laat wat ruimte in het midden van het gebak.
Spuit een rest slagroom in decoratieve toefjes tussen en langs de stukjes fruit die bovenop de taart liggen.
Verkruimel de meringues en strooi het krokante eiwitschuim bovenop het gebak. Werk de slagroomtaart af met een laagje geraspte witte chocolade.
Slagroomtaart met aardbeien