Sint-Jakobsschelpen met tomatencompote en bearnaise

Wie zegt dat Dagelijkse kost niet chique kan zijn, heeft het goed mis. Dit hapje is de kandidaat bij uitstek om flink mee uit te pakken bij familie en vrienden. Deze coquilles met bearnaise en tomatencompote zijn een twist op de klassieke steak bearnaise.

Ingrediënten

  • een halve dl water
  • een halve dl witte wijn
  • een halve dl dragonazijn
  • 4.5 sjalot
  • 10 peperbolletje
  • enkele takjes tijm
  • 8 sint-jakobsnootje
  • 6 tomaat
  • olijfolie
  • 1 scheutje olijfolie
  • een scheutje xeresazijn
  • peper
  • zout
  • 1 snuif zout
  • melk
  • enkele eetlepels bloem
  • 2 eierdooier
  • 150 g boter
  • 1 klontje boter
  • enkele kervelpluksels
  • enkele dragonblaadje
  • enkele blaadjes platte peterselie

Benodigdheden

  • Een friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Maak op voorhand de gastrique klaar. Het recept vind je hier terug. 

Verwarm de friteuse voor op 180°C.

Droog de coquilles in een handdoek.

Emondeer de tomaten en koel ze af.

Zet een pannetje met olijfolie op het vuur. Snipper de sjalot fijn en stoof ze aan in de hete olie.

Pel de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn en laat ze meestoven met de sjalot.

Breng de groenten op smaak met de xeres-azijn, peper en zout.

Neem 2 kommetjes en vul één met melk en één met bloem. Snijd een andere sjalot in fijne ringetjes en leg ze in de melk. Haal de ringetjes vervolgens door de bloem en klop het overtollige bloem af met behulp van een zeef.

Vang de eigelen op in een konische pot, voeg er de gastrique aan toe en klop het mengsel eerst schuimig door bewegingen in de vorm van 8. Zet de pot vervolgens op een zacht vuur en klop verder tot de draden van je garde in de saus blijven staan.  

Meng er vervolgens de boter klontje per klontje onder.

Snijd enkele pluksels kervel, dragonblaadjes en peterselie fijn. Voeg de kruiden toe aan de bearnaise, gevolgd door peper en zout. Meng alles onder elkaar. 

Kruid de coquilles af met peper en zout. Laat de boter en olijfolie heet worden in een pan en bak ze kort in een pan aan beide kanten.

Bak de sjalotringen krokant in de friteuse en laat ze vervolgens uitlekken op een vel keukenpapier. Breng ze verder op smaak met een snuif zout.

Leg een schelp (gewassen) op het bord. Schep er wat van de compote in, een coquille, wat bearnaisesaus en de gefrituurde sjalot. Werk het geheel af met enkele pluksels kervel.

Sint-Jakobsschelpen met tomatencompote en bearnaise