Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek

Dit gerecht zou kunnen doorgaan als feestelijk tussengerecht, zo fijn ziet het eruit. Het bestaat uit een lichte crème van pompoen, gebakken Sint-Jakobsnoten, een salsa van pompoen en appel en krokant gebakken spekjes. Nodig je vrienden en familie alvast uit!

Ingrediënten

  • 2 ajuin
  • 1 teentje look
  • 0.5 butternut
  • een snuif gedroogde tijm
  • een snuifje chiliflakes
  • een snuif salie
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 sjalot
  • 0.5 Jonagold appel
  • enkele takjes dragon
  • enkele takjes bieslook
  • een scheutje witte wijnazijn
  • een scheutje olijfolie
  • 100 g ontbijtspek
  • 12 sint-jakobsschelp
  • 0.5 bakje tuinkers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de pompoencrème

Pel de uien en de look en snijd ze grof. Smelt een klont boter in een pot en stoof de ui en de look aan.

Schil de pompoen en snijd ¾e ervan in grote stukken. Voeg de stukken pompoen toe aan de ui en de look en laat het geheel even stoven.

Kruid de pompoen met tijm, salie, zout en chiliflakes. Voeg een blaadje laurier en een scheut water toe en zet een deksel op de pot. Laat de pompoen en de ui verder garen onder het deksel.

Voor de appel-pompoensalsa

Pel de sjalot en snipper fijn. Snijd de rest van de pompoen in kleine blokjes en meng ze onder de sjalot in een kom.

Snijd de appel eerst in fijne plakjes en vervolgens in blokjes. Meng de appel onder de pompoen en de sjalot. 

Pluk de blaadjes van de dragon, snipper ze samen met de bieslook fijn. Meng de kruiden onder de salsa. 

Voeg een scheut azijn en fijne olijfolie toe. Pers het citroensap erbij en kruid met peper en zout. Meng alles nog een laatste keer onder elkaar en zet de salsa even apart.

De afwerking

Haal het deksel van de pompoen en laat het meeste vocht verdampen.

Snijd ondertussen het spek in fijne reepjes. Smelt een klont boter in een pan en bak het spek krokant. Laat de spekjes uitlekken op een vel keukenpapier.

Zet de pan terug op het vuur en leg er opnieuw een klont boter in.

Haal intussen de laurierblaadjes uit de pot met pompoen en ui. Schep de gestoofde pompoen en ui in een maatbeker en mix het geheel tot een gladde crème. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

Kruid ook de Sint-Jakobsschelpen met peper en zout. Bak ze kort en krachtig aan beide kanten in de hete boter. Laat de coquilles uitlekken op een vel keukenpapier.

Schep een lepel pompoencrème op een bord en schik er enkele gebakken coquilles op. Schep er een lepel pompoensalsa bij en werk af met de krokant gebakken spekjes en wat tuinkers.

Sint-Jakobsschelpen met pompoen en krokant spek