Scotch pie met lamsvlees, bruin bier, rapen en muntsaus

Bij Schotland hoort lamsvlees. Jeroen maakt er een hartige taart van op basis van een vetdeeg. Voor wat extra punch wordt de stoofpot bereid met raapjes, haggis en 'porter', een stevig Schots bier.

Ingrediënten

  • 100 g reuzel
  • reuzel
  • 1 ajuin
  • 2 teentje look
  • 2 stengel groene selder
  • 2 wortel
  • 400 g raap
  • 1 kg schapen stoofvlees
  • keukenzout
  • peper
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • 2 flesje bruin bier
  • 1 eetlepel marmite
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepel honing
  • 100 g haggis
  • 4 dl water
  • 450 g bloem
  • 10 g keukenzout
  • 100 g reuzel
  • 1 eierdooier
  • een scheutje melk
  • 1 koffielepel kristalsuiker
  • 4 eetlepel wijnazijn
  • 1 bussel munt
  • peper
  • keukenzout

Benodigdheden

  • weegschaal
  • houten lepel
  • deegrol
  • taartvorm (24 cm Ø)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De vulling (lamsstoofpot):

Laat wat reuzel heet worden in een grote stoofpot. Pel de ui, snijd ze in blokjes en stoof ze aan. Spoel de selder, snijd hem fijn en voeg hem toe. Pel de look, snijd hem fijn en laat meestoven.

Schil de wortelen, snijd ze in blokjes en stoof ze mee aan. Schil de raapjes, snijd ze in grote stukken en voeg ze toe.

Smelt een klont reuzel in een grote pan. Snijd het lamsvlees in blokjes en kleur het vlees. Kruid met zout en peper.

Voeg de tijm, de rozemarijn en de laurier toe aan de groenten.

Schep het vlees bij de groenten en deglaceer de aanbaksels in de pan met het bier.

Laat de marmite oplossen in het bier. Voeg de mosterd en de honing toe, en laat even sudderen tot alles opgelost is in de saus. Giet de saus vervolgens mee in de stoofpot.

Snijd de haggis in blokjes en voeg ze toe. Breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook en laat de stoofpot minstens 2 uur garen.

De Scotch pie:

Laat de oven voorverwarmen tot 180 °C.

Breng het water aan de kook.

Weeg de bloem en de reuzel af in een kom en voeg er het zout aan toe. Giet er het kokend water bij en meng alles kort met een houten lepel.

Meng het deeg verder met je handen, tot je een stevig elastisch deeg hebt. Snijd het deeg in twee stukken en rol een helft dun uit.

Bekleed een gesloten taartvorm (ø 24 cm) met het deegvel.

Schep de lamsstoofpot in de taartvorm.

Rol de rest van het deeg ook dun uit en drapeer het over de vulling. Knip het overtollige deeg weg en knijp de randen van beide deegvellen samen tussen je vingers om de pie dicht te maken. Knip of snijd in het midden een kruisje in het deeg.

Kluts de dooier met de melk en strijk de bovenkant in met het mengsel.

Bak de pie 45 minuten in de warme oven op 180 °C.

De muntsaus:

Doe de suiker in een kommetje en voeg er een scheutje kokend water en de azijn aan toe. Laat de suiker even oplossen. Pluk de blaadjes van de munt, snipper ze fijn en voeg ze toe.

Kruid bij zout en peper, en meng alles goed onder elkaar.

Haal de pie uit de oven en voorzichtig uit de vorm. Serveer met de muntsaus.

Scotch pie met lamsvlees, bruin bier, rapen en muntsaus