Schelvis met prei, aardappelen en bisque

Niets mis met een klassiek stukje vis. Dit gerecht til je naar een hoger niveau met een heerlijke garnalenbisque en goudgele aardappelen. Wat een dopje saffraanpoeder al niet kan doen.

Ingrediënten

  • 400 g garnalenpantsers
  • 0 olijfolie
  • 1 ajuin
  • 2 stengels bleekselder
  • 1 wortel
  • 0.25 venkel
  • 2 tenen knoflook
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 1 steranijsje
  • 70 g tomatenpuree
  • 0 een scheut cognac
  • 2 dl witte wijn
  • 5 dl water
  • 800 g aardappel
  • 1 teentje look
  • 2 dopje saffraanpoeder
  • 2 stengels prei
  • 0 boter
  • 0 een klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 600 g schelvis

Benodigdheden

  • een ovenschaal
  • een blender
  • een elektrische staafmixer
  • een zeef

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Leg de garnalenpantsers in een grote ovenschaal en laat ze 20 minuten roosteren in de voorverwarmde oven.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hoge soepketel.

Pel de ui en snijd hem grof. Spoel de selder en snijd de stengels in stukken. Stoof de ui en de selder in de olie.

Snijd de wortel in schijfjes. Snijd ook de venkel grof. Doe de groenten mee in de kookpot.

Kneus en pel de knoflook. Stoof de tenen aan met de rest van de groenten.

Kruid de groenten met tijm, laurier en steranijs. Laat rustig bakken voor veel smaak.

Doe de geroosterde garnalenpantsers bij de groenten in de soepketel.

Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Giet de cognac erbij en flambeer.

Blus af met witte wijn. Bevochtig de groenten en de garnalenpantsers met water. Laat even garen onder deksel op een zacht vuur.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Doe er een gekneusd en gepeld teentje look bij. Breng verder op smaak met saffraanpoeder.

Was de prei. Snijd eerst elke stam in de lengte door. Zo kan je alle restjes zand of aarde makkelijk wegspoelen.

Smelt een klont boter in een hoge pan.

Snijd de stronken prei in stukken en vervolgens in fijne reepjes (julienne). Stoof ze in de boter en doe er een scheutje water bij. Laat braiseren (smoren) op een zacht vuur onder deksel tot de prei zacht is.

Haal de steranijs, de takjes tijm en de blaadjes laurier uit de bisque. Mix de soep in de blender of met een elektrische staafmixer. Giet ze door een zeef.

Giet de helft van de soep in een steelpannetje en laat verder inkoken. Laat de andere helft afkoelen en vries in voor later.

Kruid de gestoofde preireepjes met peper en zout.

Smelt een klontje boter in een tweede pan op het vuur.

Kruid de schelvisfilets met peper en zout. Bak ze gedurende een paar minuten in de boter. Draai de filets voorzichtig om en zet het vuur zachter. Prik een paar minuten later in een filet om te controleren of de vis gaar is.

Giet de aardappelen af.

Mix een klontje boter door de bisque, zodat die mooi blinkt.

Serveer de schelvis met een portie gestoofde prei en saffraanaardappelen. Werk elk bord af met een lepel garnalenbisque.

Schelvis met prei, aardappelen en bisque