Scampi met currysaus

Jeroen laat zien hoe je lekkere scampi bakt met rijst en fijne groenten. Daar hoort een currysaus bij met heel veel smaak in. Het klinkt misschien gek, maar met o.a. verse appel en kokosmelk krijg je een heel smakelijk resultaat

Ingrediënten

  • 5 dl groentebouillon
  • 2 sjalot
  • 1 stengel citroengras
  • 1 appel
  • 40 g gember
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepel currypoeder
  • enkele limoenblaadjes
  • 250 g basmatirijst
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 3 stengel selder
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 20 scampi
  • scheutje arachideolie
  • zout
  • peper
  • scheutje sojasaus

Benodigdheden

  • een wok
  • een grote zeef
  • een dunschiller
  • een staafmixer

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Ontdooi een portie groentebouillon of maak een keteltje verse bouillon. Om het erg snel te laten gaan kan je een bouillonblokje oplossen in kokend water, maar da’s toch iets helemaal anders dan een verse bouillon.

De currysaus

Je hoeft niet alle ingrediënten te fijn te snijden, want later zal je de saus nog mixen.  Snij de sjalot en look in stukken.  

Doe de olijfolie in een kookpot en stoof de look en sjalotten aan.

Snij de uiteinden van de stengel citroengras.  Snij de stengel in stukken en doe ze bij in de kookpot.  Ook de limoenblaadjes mogen erbij.

Snij de appel en de gember in stukjes en laat ze mee stoven in de kookpot.  Laat ook het currypoeder even meebakken.

Blus af met de bouillon en de kokosmelk.

Mix de saus en zeef ze.

De rijst

Basmatirijst heeft een bijzonder aroma. Wie daar niet van houdt kan natuurlijk ook klassieke witte rijst gebruiken.  Kook de rijst(builtjes) gaar in water, volgens de instrukties op de verpakking.

Hou de warme rijst even apart.

Groenten en scampi in de wok

Spoel alle groenten schoon.  Snij de courgette eerst in plakjes en vervolgens in hele fijne reepjes. Deze groente hoef je niet te schillen.  Let er op dat de stukjes niet te groot zijn, anders zullen ze niet snel en gemakkelijk gaar bakken.

tip
Als je prei wast, snij elke stam dan eerst in de lengte door. Zo kan je alle restjes zand of aarde die tussen de bladeren zitten gemakkelijk wegspoelen.

Snij de paprika in twee of vier stukken en haal er de zaadjes en de bleke vliesjes uit. Gebruik een dunschiller om de stukken rode paprika te schillen. Snij de vrucht in fijne lange reepjes.

Schil de wortel, verdeel de peen in 3 gelijke stukken en snij die stukken tenslotte in fijne reepjes.  Verdeel ook de selder in stukken van 6cm en snij die daarna in fijne reepjes.  Snij de witte en lichtgroene stukken prei in reepjes van 6 cm lang.  Verzamel alle  fijngesneden groenten in een mengschaal.

Maak de (ontdooide) scampi schoon. Verwijder eerst de koppen van de grote garnalen en ook hun pantser. Het uiteinde van staart kan je er eventueel aan laten zitten, want dat kan decoratief zijn.

Maak nu een ondiepe insnijding langs de rug van elke scampo en dan zal je het darmkanaaltje van de garnaal ontdekken. Veeg dit eruit met behulp van een vel keukenpapier.  Zet de scampi even opzij en werk de saus verder af.

De afwerking

Zet de wok op een stevig vuur. Laat de pan heel heet worden. Schenk er een scheutje arachideolie in en bak er meteen de scampi in.  Wokken (roerbakken) doe je altijd kort en krachtig !

Strooi wat zout en een beetje peper over de sissende garnalen. Roer regelmatig in de wok, terwijl de pan op het vuur blijft staan. (De inhoud van de pan opgooien is gevaarlijk en helemaal niet nodig.) Na minder dan 2 minuten haal je de scampi al uit de wok. Zet ze even opzij.

Maak het wokgerecht vanaf nu in meerdere bakbeurten klaar. Een overvolle pan is geen aanrader. Het gaat snel, dus iedereen zal op tijd bediend worden.

Doe telkens een beetje arachideolie en een deel van de fijne groentjes in de wok. Laat ze een minuutje bakken en schep er dan een portie rijst bij en een deel van de scampi. Schenk tijdens het wokken een beetje sojasaus in de pan en roer. Bak 4 tot 5 minuten.

Giet over elke portie enkele lepels milde currysaus en serveer.

Scampi met currysaus