Scampi fritti met lookdip

Scampi zijn bij heel wat mensen een voltreffer. Je kunt ze klaarmaken als aperitiefhapje of, voor wie dat wenst, als voorgerecht. De scampi krijgen een jasje van beignetbeslag en Jeroen serveert ze met een kruidige dipsaus. Het is belangrijk dat het een dip is waarin qua smaak ‘veel gebeurt’.

Ingrediënten

  • 300 g Griekse yoghurt
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 1 teentje look
  • 0.5 eetlepel mierikswortel
  • 1 chilipeper
  • 0.5 bussel bieslook
  • 1 limoen
  • 1 snuifje zout
  • 16 scampi
  • 4 eetlepel bloem
  • 1 flesje bier
  • 1 snuifje zout
  • 2 ei

Benodigdheden

  • een rasp
  • een friteuse (met plantaardige olie)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de pittige lookdip

(Indien nodig) Laat de scampi ontdooien.

Neem een mengschaal en doe er de romige Griekse yoghurt in.

Pel de look en hak het teentje in stukjes. Plet het vervolgens tot pulp en voeg de look toe aan de yoghurt.

Snij de chilipeper middendoor, verwijder de zaadjes en hak de peper in piepkleine stukjes. (Indien je een klein ‘model’ van pepertje gebruikt, dan is het iets te moeilijk om er alle zaadjes uit te verwijderen.) Doe de millimeterkleine stukjes chilipeper in de schaal met yoghurt.

tip Was nadien je handen, want bv. even in de ogen wrijven kan al pijnlijke gevolgen hebben.

Rasp een beetje zeste van de limoen in de mengschaal. Gebruik enkel en alleen het groene deel van de schil.

Snij de limoen middendoor, pers het sap eruit en meng het onder de dipsaus.

In de saus hoort een flinke hoeveelheid bieslook thuis. Spoel de groene sprieten en snipper ze zo fijn mogelijk. Voeg de bieslook toe, samen met de pasta van mierikswortel.

Meng en proef de dipsaus. Voeg naar persoonlijke smaak een beetje zout toe. Plaats de kom met saus in de koelkast.

Voor het beslag en de scampi

Neem twee mengschalen.

Scheid de eieren: giet het eiwit in de ene schaal en de dooiers in de tweede.

Schenk een scheutje pils bij de dooiers en kluts het mengsel los met de garde.

Strooi vervolgens de bloem erbij en klop het beslag glad. Voeg tenslotte een flinke snuif zout toe. Opmerking: Indien het beslag te vast is, dan voeg je nog wat extra bier toe. In de omgekeerde situatie gebruik je best iets meer bloem.

Over naar schaal 2 voor een beetje ‘sport’: klop de eiwitten met de garde tot een vast schuim.

Spatel het eiwitschuim onder het beslag in de eerste schaal.

Maak de scampi schoon. Haal het pantser eraf en verwijder zeker het darmkanaaltje van elke grote garnaal. Maak hiervoor een ondiepe insnijding langs de rug.

Voor de afwerking (vlak voor het serveren)

Verhit het vet in de friteuse tot 170-180°C.
Prik een ‘scampo’ op een vork en wentel de dikke garnaal door het beslag. Tik even tegen de rand van de mengschaal om het overtollige beslag eraf te schudden.
Drop elke scampo ‘met een jasje’ in het warme vet. Bak niet teveel scampi tegelijk, zodat ze niet vastklitten.
Bak de scampi goudbruin. Draai ze tijdens het bakken even om.
Leg de scampi in een schaaltje op wat keukenpapier of een servet. Zo kunnen ze even uitlekken.
Serveer de vers gebakken scampi met een potje dipsaus erlangs.
Scampi fritti met lookdip